Jít zpět
E-mailový odkaz
Tisk
Obrázek receptu
Poznámky
Smaller
Normal
Larger
Tiramisu
Pravé italské tiramisu je velmi oblíbený dezert. Připravuje se z čerstvých vajec a mascarpone.
Krém v našem receptu je připraven z Hrašky Vanilka, chuť je výtečná a výživové hodnoty vysoce přesahují tradiční zákusky.
Tento moučník mizí pod rukama.
Tisk receptu
Připnout recept
Rate Recipe
Strava:
Vegan
Klíčové slovo:
Dezert, Hraška, Káva, Sladké, Svačina, Tramisu, Zákusek
Calories:
Author:
Ing. Eliška Škvařilová
Ingredience
Korpus
olej na vymazání plechu
mouka na vymazání plechu
10
g
Hrašky Vanilka
250
g
třtinového cukru
1
špetka
soli
320
g
polohrubé mouky
20
g
mouky celozrnné
6
g
prášku do pečiva
4
g
sody na pečení
150
ml
slunečnicového oleje
300
ml
mléka, může být i rostlinné
Krém
200
ml
slunečnicového nebo kokosového oleje
100
g
Hrašky Vanilka
100
g
cukru
1
špetka
soli
700
ml
mléka, může být i rostlinné
vanilkové aroma dle chuti
Dohotovení
100
ml
silné kávy
20
ml
rumu
Instrukce
Korpus
Troubu předehřejeme na 160 °C.
Vymažeme dvě formy o průměru 28 cm tukem a vysypeme moukou do výšky 2 cm.
Smícháme všechny suché suroviny.
Kypřící prášek a sodu přesijeme přes sítko do suchých surovin. Promícháme.
Přidáme odvážený olej a mléko. Vše důkladně promícháme.
Hmotu nalijeme do připravených forem.
Pečeme 20 minut při 160 °C.
Zkontrolujeme zda je těsto dobře propečené a podle potřeby ho případně dopečeme.
Upečený korpus odstupuje od okraje plechu.
Po propíchnutí špejlí, špejle zůstane suchá a bez zbytků těsta.
Střed korpusu je zlatavý.
Krém
V misce promícháme suché suroviny.
Mléko a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 30 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Přidáme vanilkové aroma.
Uvařený krém důkladně rozšleháme ponorným mixérem.
Šlehání je důležité, aby byl krém nadýcháný.
Dohotovení
Vezme čistou formu stejné velikosti.
Plát důkladně pokropíme šálkem silné kávy (50 ml) s rumem (10 ml).
Navlhčený korpus zalijeme 3/4 horkého vyšlehaného krému asi 800 g.
Přiklopíme druhým plátem korpusu a opět pokropíme šálkem silné kávy s rumem.
Zbytek krému vylijeme na vrchní vrstvu a posypeme přes sítko kakaovým práškem.
Dort necháme vychladnou. Nejlépe přes noc.
Po odstranění formy můžeme boky moučníku posypat sušenkovými drobečky.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek (pšenice), 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dej nám vědět
jak se vám recept podařil připravit!