Žemlovky jsou v české kuchyni velmi oblíbené a nemusíme je připravovat jen z jablek, ale když využijeme ovoce, tak jak jde rok podle sezóny, máme bohatou nabídku zajímavých moučníků. Tvarohová žemlovka s chutí po hruškách je vynikající kombinace chuti. Oproti klasickému receptu, jsou v naší žemlovce vejce nahrazená krémem z Hrašky Vanilka. Žemlovka má vynikající chuť a je velmi výživná. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
650mlvodyMísto vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
100mlslunečnicového nebo kokosového oleje, másla
200gtvarohu
Dohotovení
olej na vymazání plechu
300g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných
Instrukce
Hrušky
Hrušky očistíme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
Rozinky spaříme.
Hrušky smícháme se spařenými rozinkami, skořicí a citronovou šťávou.
Krém
Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
Namísto vody a sušeného sójového mléka můžeme použít jakékoli jiné mléko. Je třeba mít na paměti, že každý druh mléka má při vaření jiné vlastnosti.
Vodu a olej přivedeme k varu.
Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při teplotě 160 °C. Hrušky můžeme předem podusit, pak se doba pečení zkrátí na 20 minut. Čas propečení je závislý na výšce žemlovky.
Před podáváním necháme 15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v hruškách při zapékání..Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!