50gčokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
Náplň povidlová
140 gpovidel
rum nebo voda na zředění povidel, je-li potřeba
Náplň tvarohová
250gtvarohu
50gcukru
10gvanilkového pudingu
vanilkový extrakt
citronová šťáva
citronová kůra z bio citronu
1špetkakurkumy
1špetkasoli
Dohotovení
máslo na vymazání formy
sekané ořechy na vysypání formy
Instrukce
Postup práce
Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát silný 1 cm do tvaru obdélníku a rozdělíme na tři stejně široké pruhy.
Každý potřeme jinou nádivkou. Jeden tvarohovou, druhý makovou a třetí povidlovou. Pruhy těsta pečlivě stočíme do závinu tak, aby byly dokonale uzavřeny. Všechny tři záviny spleteme do copánku.
Kulatou formu nebo hrnec vytřeme máslem a vysypeme sekanými ořechy. Nemáme-li dostatečně velkou formu, upečeme dva menší věnce.
Copánek přeneseme do formy nebo kastrůlku a stočíme do věnce. Konce pečlivě spojíme k sobě. Doprostřed formy dáme plechový hrneček, který rovněž potřeme máslem a posypeme ořechy. Tak zabezpečíme, že tvar věnce zůstane zachován a zkrátí se i doba pečení moučníku.
Formu přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout na teplém místě.
Povrch těsta potřeme vlažným mlékem, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180 0C.
Pečeme asi 10 minut, pak teplotu ztlumíme a zvolna dopékáme asi 45minut. Doba pečení je závislá na velikosti formy.
Je-li věnec dostatečně propečený se přesvědčíme vpíchnutím špejle, která musí zůstat po vyndání čistá.
Věnec necháme ve formě dobře vychladnout.
Příprava nádivek
Maková nádivka
Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.