Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě s kmínem do poloměkka.
Uvařené brambory necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na plátky.
Hraškový bešamel
Na oleji orestujeme Mahá koření a mletý pepř. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme odměřenou vodou, osolíme a přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Zelenina restovaná
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko. Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli. Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
Přidáme třený česnek a mletý pepř. Krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme nakrájená rajčata a orestujeme.
Osolíme, přidáme mražený hrášek, libeček, petrželovou nať a promícháme.
Dohotovení
Předehřejeme troubu na 160 °C.
Zeleninu, brambory, bešamel a 2/3 sýru promícháme.
Směs klademe na vymazaný plech a dáme na 20 minut zapéct do trouby na teplotu 160 °C.
Zbytek strouhaného sýru smícháme s drobně krájenou petrželovou natí a směsí posypeme ještě horké zapečené brambory.
Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.
Poznámky
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celekUvedenou zeleninu můžeme nahradit jinou zeleninou.Alergeny: 7 mléko, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!