Maková pomazánka

    Můžete sdílet na:
    Mák je nejen chutný, ale i velmi zdravý. Je to přírodní unikát. Stojí za to ho zařazovat pravidelně do jídelníčku a ve spojení s Hraškou Vanilka vytvoříme zdravou lahůdku.
    Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťavnatý. Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Marmeláda pomazánce dodá nakyslou chuť a čokoláda promění tuto pomazánku v opravdovou lahůdku.
    Porce 0
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraškové máslo

    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 100 g sušeného sójového mléka
    • 100 g třtinového cukru
    • 1 špetka soli
    • 150 ml slunečnicového nebo kokosového oleje
    • 600 ml vody Vodu můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
    • 150 g mletého máku

    Ochucení pomazánky

    • 50 g pikantní marmelády višňová, meruňková, rybízová podle chuti
    • 50 g čokolády, není nutné podle chuti
    • rum dle chuti / není nutné

    Instrukce
     

    • V misce promícháme směs Hrašky Vanilka, sójového sušeného mléka, cukru mletého máku a soli.
    • Sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka. Je třeba však počítat s tím, že každé mléko má při vaření jiné vlastnosti.
    • Vodu a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a šťávnatý.
    • Nakonec podle chuti přidáme pikantní marmeládu, čokoládu či rum.
      Chuť makové pomazánky je jemná, přidáním marmelády či čokolády získáme pokaždé novou chuť.
    • Vyšleháme ponorným mixerem na hladký krém.
    • Necháme vychladnout.

    Způsob podávání

    • Tato pomazánka je velmi lahodná a výživná, podáváme s pečivem anebo jako dezert. Ta naše je podávána na kolečku banánu.

    Poznámky

    Na přípravu sladkého hraškového másla je důležité použít kvalitní olej bez příchuti, např. slunečnicový.
    Alergeny: 6 Sója, v případě použití živočišného mléka alergen 7 Mléko
    Klíčové slovo Bezlepku, Hraška, Hraška Vanilka, Krém, Mák, Pomazánka, Sladké, Vegan
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: