Makový kynutý závin
Nikdo neodolá – nadýchaný závin naplněný šťavnatou makovou nádivkou.Co může být lepší než voňavý mák v moučnících?Maková nádivka uvařená s Hraškou Vanilka je svěží a šťavnatá. Takto připravená náplň zručí, že závin vydrží delší dobu vláčný. Hraška Vanilka vnese do každého moučníku i kus pořádného zdraví, ale chuť bude stále výtečná.
Ingredience
Kynuté těsto
- 1 balíček sušeného droždí nebo čerstvého
- 100 g krupicového cukru
- 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
- 50 g sušeného sójového mléka
- 300 g hrubé mouky
- 300 g celozrnné mouky
- 10 g Hrašky Vanilka
- 2 g soli
- citronová kůra z bio citronu
- 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
Maková náplň
- 150 g máku
- 50 g Hrašky Vanilka
- 500 ml vody
- 100 slunečnicového nebo kokosového olejenebo másla
- 100 g cukru podle chuti
- 50 g sušeného sójového mléka vodu a mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka
- 1 špetka soli
- 50 g pikantní marmeldy (rybízové, meruňkové, višňově) nebo podle chuti
- 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
- skořice nebo perníkové koření podle chuti
Potírání
- vlažné mléko
- rozpuštěné máslo
Instrukce
Příprava těsta na závin:
- Hraška Vanilka v kynutém těstě nahradí vajíčko, ale důležité je, že se zvýší i výživná hodnota moučníku.
- Pokud přidáváme do těsta celozrnou mouku, je potřeba počítat s tím, že celozrnná mouka bude potřebovat ke svému zpracování větší množství mléka či vody než je uvedeno v receptu. Proto těsto vždy zaděláváme řidší, neboť během kynutí zhoustne.
- Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, ktéré necháme na teplém místě 1 hodinu vykynout až těsto zdvojnásobí svůj objem.
Maková nádivka
- Mák nejprve ochutnáme a pomeleme.
- Pokud je mák nahořklý, můžeme ho nejprve spařit horkou vodou a pak rozmixovat v mixéru s odměřeným množstvím vody či mléka.
- Vodu s tukem přivedeme k varu.
- Smícháme sušené sójové mléko, cukr, Hrašku Vanilka, mletý mák a důkladně promícháme.
- Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
- Nádivku necháme vychladnout.
Dohotovení
- Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát o tloušťce 1 cm ve tvaru obdelníka.
- Dvě třetiny plátu potřeme nádivkou, závin svineme směrem od okraje s nádivkou k prázdnému okraji.
- Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
- Makovou nádivku můžeme poklást švestkama nebojiným ovocem, podle sezóny.Závin bude šťavnatější.
- Pečeme 5 minutve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a závin zvolna dopékáme.
- Pokud chceme mít závin vláčný, po vytažení z trouby ho potřeme vlažným mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Pokud byste se rádi dozvěděli více zajímavých informací o máku, tak si určitě přečtěte tento článek.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!