Makový kynutý závin

    Můžete sdílet na:
    Nikdo neodolá – nadýchaný závin naplněný šťavnatou makovou nádivkou.
    Co může být lepší než voňavý mák v moučnících?
    Maková nádivka uvařená s Hraškou Vanilka je svěží a šťavnatá. Takto připravená náplň zručí, že závin vydrží delší dobu vláčný. Hraška Vanilka vnese do každého moučníku i kus pořádného zdraví, ale chuť bude stále výtečná.
    Porce 1 koláč
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Kynuté těsto

    • 1 balíček sušeného droždí nebo čerstvého
    • 100 g krupicového cukru
    • 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
    • 50 g sušeného sójového mléka
    • 300 g hrubé mouky
    • 300 g celozrnné mouky
    • 10 g Hrašky Vanilka
    • 2 g soli
    • citronová kůra z bio citronu
    • 100 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla

    Maková náplň

    • 150 g máku
    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 500 ml vody
    • 100 slunečnicového nebo kokosového olejenebo másla
    • 100 g cukru podle chuti
    • 50 g sušeného sójového mléka vodu a mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným druhem mléka
    • 1 špetka soli
    • 50 g pikantní marmeldy (rybízové, meruňkové, višňově) nebo podle chuti
    • 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
    • skořice nebo perníkové koření podle chuti

    Potírání

    • vlažné mléko
    • rozpuštěné máslo

    Instrukce
     

    Příprava těsta na závin:

    • Hraška Vanilka v kynutém těstě nahradí vajíčko, ale důležité je, že se zvýší i výživná hodnota moučníku.
    • Pokud přidáváme do těsta celozrnou mouku, je potřeba počítat s tím, že celozrnná mouka bude potřebovat ke svému zpracování větší množství mléka či vody než je uvedeno v receptu. Proto těsto vždy zaděláváme řidší, neboť během kynutí zhoustne.
    • Ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto, ktéré necháme na teplém místě 1 hodinu vykynout až těsto zdvojnásobí svůj objem.

    Maková nádivka

    • Mák nejprve ochutnáme a pomeleme.
    • Pokud je mák nahořklý, můžeme ho nejprve spařit horkou vodou a pak rozmixovat v mixéru s odměřeným množstvím vody či mléka.
    • Vodu s tukem přivedeme k varu.
    • Smícháme sušené sójové mléko, cukr, Hrašku Vanilka, mletý mák a důkladně promícháme.
    • Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
    • Nádivku necháme vychladnout.

    Dohotovení

    • Z vykynutého těsta na pomoučněném vále vyválíme plát o tloušťce 1 cm ve tvaru obdelníka.
    • Dvě třetiny plátu potřeme nádivkou, závin svineme směrem od okraje s nádivkou k prázdnému okraji.
    • Hotový koláč dáme ještě na 20 minut nakynout na teplé místo.
    • Makovou nádivku můžeme poklást švestkama nebojiným ovocem, podle sezóny.
      Závin bude šťavnatější.
    • Pečeme 5 minutve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C, když se povrch začne zabarvovat, teplotu ztlumíme na 160 °C a závin zvolna dopékáme.
    • Pokud chceme mít závin vláčný, po vytažení z trouby ho potřeme vlažným mlékem smíchaným s rozpuštěným máslem.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
    Pokud byste se rádi dozvěděli více zajímavých informací o máku, tak si určitě přečtěte tento článek.
    Klíčové slovo Hraška Vanilka, Koláč, Kynuté, Mák, Pečení, Sladké, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: