Proč jíst mák?

Proč jíst mák?

Mák je tradiční rostlina s léčivými účinky

Pro svoje unikátní vlastnosti je mák považován za superpotravinu. Je neuvěřitelné, jak je mák zdravý, je to přírodní unikát. Obsahuje nejvyšší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů, ale jeho vstřebatelnost je nižší. Proto je třeba, aby byla naše strava pestrá. Mák obsahuje i významné množství manganu, fosforu a hořčíku. Mák pomáhá snižovat hladinu „špatného cholesterolu“ a zvyšovat hladinu „dobrého cholesterolu“. Je skvělým zdrojem vlákniny, která zlepší naše trávení a kvalitním zdrojem bílkovin. Za pozornost stojí i antioxidačně působící vitamin E a zajímavý je i obsah vitaminů skupiny B.
Chuť máku
Kvalitní mák má charakteristickou příjemnou makovou chuť a má modrou barvu. Pěstuje se i bílý mák či okrový, ale ten je vzácnější. Může se stát, že chuť máku je hořká až pálivá. Důvodem bývá, že kvalitní potravinářský mák je smíchán s nekvalitním technickým mákem, který má rezavou, hnědou či šedou barvu. Jeho chuť je hořká až pálivá. Proto je důležité věnovat pozornost původu máku. Pokud si mák nepěstujete na zahrádce, doporučuji kupovat mák od drobných pěstitelů na farmářských trzích. Při nákupu máku v běžném obchodě pravděpodobně narazíte na mák, který obsahuje i mák technický.
Hořká chuť máku může mít ještě jeden důvod. Vysoký obsah oleje v máku (až 60 %) způsobuje, že mák rychle žlukne. Toto je způsobeno při sklízení. Mák na polích sklízí zemědělské stroje. Nešetrným způsobem sklizně se některá zrnka poškodí. Ta pak rychle žluknou, zkazí chuť jídlu a jsou i hodně nezdravá.
Bohužel i bio mák bývá někdy hořký. Vždy je lepší mák nejprve ochutnat a namlet čerstvý těsně před konzumací. Když nám troška zbude, uchováme pomletý mák v lednici a spotřebujeme do tří dnů. Jinak žlukne a je nezdravý.

Nadýchaný závin naplněný šťavnatou makovou nádivkou.

Pěstování máku

Pěstování máku má v našich zemích velkou tradici, pěstuje se od nepaměti. Hospodyně z něho připravovaly opravdové lahůdky. V současnosti jsme největší pěstitelé potravinářského máku na světě. Mák je v našem jídelníčku velmi oblíbený.
Moje maminka pravidelně každý rok sela mák. V dětství se mi zdály řádky nekonečné, neboť jsem se musela podílet na jednocení a okopávání. Když malá semínka pronikla vrstvou hlíny a ukázala se na světě, musely se rostlinky nejdříve okopat, aby se jasně ohraničily řádky a vzdálenosti mezi rostlinkami. A pak ještě vyjednotit, aby makové sazeničky zůstaly osamocené a mohly narůst do krásné makové rostliny. Pak přišel čas květu. Barevné květy nahradily zelené makovice, které postupně hnědly. A to už se nad makovicemi objevovali vrabci, kteří nemilosrdně začali makovice naklovávat a maková semínka vyzobávat. Aby zachránila úrodu, maminka makové rostlinky vytrhala a odnesla na dvůr blízko domu, a tam je v bezpečí nechala dozrát. Dozrálé hlavičky máku se ulamovaly a odnesly na půdu, aby v klidu doschly. Když přišla zima a skončily práce na poli, nosily se makovičky postupně dolů do kuchyně a jedna po druhé se nakrojily a vysypaly. Takový mák je lahodný, vůbec není hořký a v makovičkách uskladněný i dlouho vydrží. Kdo ochutná moučník z doma vypěstovaného máku ví, že námaha se vyplatí.

Pro sváteční chvíle nejen o Vánocích.

Recepty s mákem

Proč je dobré spojit Hrašku Vanilka a mák?

Stále oblíbená jsou prostá jídla jako nudle s mákem, ovocné knedlíky či šulánky sypané mákem. Charakteristickou chuť těchto prostých jídel tvoří právě mák.
Nic se ale nevyrovná koláčům, které jsou naplněné makovou nádivkou. Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Takto připravená nádivka se ale nikdy nevyrovná nádivce zahuštěné a dobře povařené. Povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad, jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje. Hrách, ze kterého je Hraška vyrobena, je zdrojem draslíku, železa, zinku a hořčíku a obsahuje hodně vlákniny. A v tom je skryto tajemství Hrašky Vanilka. Je zdravá a dá se z ní jednoduše připravit mnoho úžasných dobrot.
Makovou nádivku nastavenou kaší už vařila moje babička. Ta ale používala krupici. My jsme krupici nahradili Hraškou Vanilka. Přestože je náplň nastavená kaší, nepoznáte to. Je úžasně chutná i voňavá. Mák povařením změkne, je jemný, vláčný a náplň je šťavnatá. Díky tomu zůstanou koláče déle měkké a tolik nevysychají. Hraška Vanilka nádivce dodá na jemnosti a hlavně celý moučník ozdraví.
Takto připravená maková náplň se hodí jako nádivka do buchet, koláčů, závinů nebo šátečků. Když přidáme citronovou kůru, perníkové koření, pikantní marmeládu, rum či čokoládu, získá nádivka mnoho chutných variant.
Vyzkoušejte náš Makový kynutý závin nebo Mřížkový koláč s makovou nádivkou či Sváteční koláč (štědrovečerní).
Co dělat, když nám zbude pečivo? Nevšedním receptem je Maková žemlovka se švestkami,
ve které jsou vajíčka nahrazena uvařeným krémem z Hrašky Vanilka.
Tento recept opravdu stojí za vyzkoušení, každé sousto je plné šťavnaté chuti máku a nakyslých švestek, což tvoří dokonalou kombinaci. Krém z Hrašky Vanilka krásně spojí pečivo a ovoce a přináší i bonus navíc! Hraška se vyrábí z hrachu, takže máme opět příležitost chutným způsobem včlenit luštěniny do našeho jídelníčku. Naše tělo se bude radovat a strávníci nás budou chválit.

Co všechno můžeme připravit z vanilkového krému z Hrašky?
Jednoduché, zdravé, a přitom chutné zákusky a svačinky snadno připravíme uvařením vanilkového krému z Hrašky Vanilka. U těchto receptů mizí rozdíl mezi zákuskem a běžným jídlem, protože Hraška Vanilka je natolik výživná, že je to možné. Příprava je snadná: uvaříme krém, důkladně vyšleháme a dochutíme marmeládou, čokoládou nebo ovocem.
Určitě stojí za vyzkoušení: Makové kuličky s rybízem, Maková svačinka s višněmi a Maková pomazánka.
S mákem se ale dají připravit i slavnostní dezerty třeba Makový cheesecake nebo i Makové makronky.
Recept na tyto makronky je převzatý od skvělé veganské cukrářky Petry Stáhlové. Na jejím e-shopu si můžete zakoupit i všechny speciální suroviny, které jsou potřeba na tento recept. Do náplně tohoto chutného moučníku byla použita Nutela z Hrašky Vanilka.

Dobrota z máku a Hrašky Vanilka.

Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
Přejít nahoru