Karbanátky zeleninové
Ingredience
Zelenina příprava
- 1 g celého kmínu
- 0,5 g celá bílá hořčice
- 60 g oleje
- 90 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 130 g kapusty
- 40 g mrkve
- 2 g Mahá koření
- 60 g nakládaných sekaných rajčat
- 1 g cukru
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 špetka majoránky
- chilli
- kurkuma
- sůl
- 40 g mraženého hrášku
Bešamel s jáhlami
- 480 ml vývaru nebo vody
- 60 g jáhel
- 60 g Hrašky na zahušťování
- 2 g soli
Dohotovení
- rozdrcené kukuřičné lupínky
- tuk na pečení
Instrukce
Zelenina restovaná
- Kapustu očistíme, spaříme a nakrájíme na kostičky spolu s mrkví.
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, kapustu, mrkev, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
- Přidáme nakrájená rajčata, cukr a orestujeme.
- Přidáme chilli, kurkumu, pepř, muškátový oříšek, majoránku a krátce orestujeme.
- Nakonec přidáme mražený hrášek a necháme ho rozpustit.
Bešamel s jáhlami
- Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme. Tím docílíme lahodné chuti jáhel. Pak jáhly zalijeme horkou vodou, osolíme a v osolené vodě vaříme jáhly zvolna 10 minut, až jsou poloměkké.
- Pak do jáhel přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Za stálého míchání přivedeme jáhly s Hraškou k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až jsou jáhly měkké a Hraška je uvařená.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se bešamel nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Dohotovení
- Smícháme zeleninu a bešamel.
- Z těsta vytvarujeme karbanátky, namočíme je do rozdrcených kukuřičných lupínků a klademe na vymazaný plech.
- Je-li hmota na karbanátky řídká, přidáme instantní kukuřičnou mouku (nebo strouhanku).
- Je-li hmota příliš hustá a špatně se tvaruje, přidáme vývar.
- Pečeme při teplotě 180 °C 5 minut a dalších 10 minut při 160 °C.
- Po upečení karbanátky potřeme tukem.
Poznámky
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!