Karbanátky zeleninové

    Můžete sdílet na:
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Zelenina příprava

    • 1 g celého kmínu
    • 0,5 g celá bílá hořčice
    • 60 g oleje
    • 90 g očištěné cibule
    • 10 g česneku
    • 130 g kapusty
    • 40 g mrkve
    • 2 g Mahá koření
    • 60 g nakládaných sekaných rajčat
    • 1 g cukru
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 1 špetka majoránky
    • chilli
    • kurkuma
    • sůl
    • 40 g mraženého hrášku

    Bešamel s jáhlami

    • 480 ml vývaru nebo vody
    • 60 g jáhel
    • 60 g Hrašky na zahušťování
    • 2 g soli

    Dohotovení

    • rozdrcené kukuřičné lupínky
    • tuk na pečení

    Instrukce
     

    Zelenina restovaná

    • Kapustu očistíme, spaříme a nakrájíme na kostičky spolu s mrkví.
    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek, kapustu, mrkev, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
    • Přidáme nakrájená rajčata, cukr a orestujeme.
    • Přidáme chilli, kurkumu, pepř, muškátový oříšek, majoránku a krátce orestujeme.
    • Nakonec přidáme mražený hrášek a necháme ho rozpustit.

    Bešamel s jáhlami

    • Jáhly 3x zalijeme vařící vodou a scedíme. Tím docílíme lahodné chuti jáhel. Pak jáhly zalijeme horkou vodou, osolíme a v osolené vodě vaříme jáhly zvolna 10 minut, až jsou poloměkké.
    • Pak do jáhel přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
    • Za stálého míchání přivedeme jáhly s Hraškou k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou, až jsou jáhly měkké a Hraška je uvařená.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se bešamel nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.

    Dohotovení

    • Smícháme zeleninu a bešamel.
    • Z těsta vytvarujeme karbanátky, namočíme je do rozdrcených kukuřičných lupínků a klademe na vymazaný plech.
    • Je-li hmota na karbanátky řídká, přidáme instantní kukuřičnou mouku (nebo strouhanku).
    • Je-li hmota příliš hustá a špatně se tvaruje, přidáme vývar.
    • Pečeme při teplotě 180 °C 5 minut a dalších 10 minut při 160 °C.
    • Po upečení karbanátky potřeme tukem.

    Poznámky

    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny:  10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Karbanátky, Mahá koření, Pečené, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: