Maminčina zelňačka

    Můžete sdílet na:
    Polévka z kysaného zelí má stálé místo na našem stole.
    Taková pořádná zelňačka může být i hlavní jídlo. Jen vybrané kysané zelí předem ochutnejte, aby nebylo kyselé až moc.
    Je mnoho receptů na zelnačku. Tento recept je starší více než 100 let. Snoubí se v něm chuť kysaného zelí, smetany, česneku, majoránky a zázvoru.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Polévka

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 20 ml oleje
    • 80 g očištěné cibule
    • 30 g mrkve
    • 7 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 g cukru
    • 3 g čerstvého zázvoru
    • 28 g Hrašky na zahušťování
    • 920 ml vývaru nebo vody
    • 8 g soli
    • 80 g očištěných brambor
    • 1 ks bobkového listu
    • 2 ks nového koření
    • 1 špetka majoránky
    • 50 g kysaného zelí
    • 50 g sušeného sójového mléka můžeme nahradit smetanou

    Instrukce
     

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji zvolna orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme očištěnou a nakrájenou mrkev. Zvolna restujeme do křupava.
    • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, cukr a nastrouhaný zázvor.
    • Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme odměřeným množstvím horké vody, osolíme, přidáme nakrájené brambory, bobkový list a nové koření.
    • Za stálého míchání přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Polévku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme majoránku, kysané zelí, sušené sójové mléko a zbytek třeného česneku.
    • Pokud je kysané zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.
    • Krátce povaříme.
    • V našem receptu dáváme kysané zelí až nakonec, abychom si uchovali maximum vitamínů.

    Poznámky

     
    Doporučujeme vám článek o kysaném zelí. Dozvíte se v něm o historii kysaného zelí a prozradíme vám, jak tento zázrak ještě jinak využít. 
    Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kysané zelí, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: