Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

    Můžete sdílet na:
    Gulášová polévka je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Je snadná na přípravu a výborně zasytí ať už jako polévka nebo jako hlavní chod.
    Gulášová polévka s Hlívou ústřičnou, zahuštěná Hraškou, je neodolatelně dobrá. Je i velmi výživná a sytá, takže nám může nahradit i celé jídlo.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hlíva ústřičná

    • 150 g hlívy ústřičné
    • 20 ml oleje
    • 2 g soli

    Polévka

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 20 ml oleje
    • 200 g očištěné cibule
    • 50 g očištěné mrkve
    • 50 g celeru
    • 20 g česneku podle chuti i více
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka chilli
    • 10 g sladké mleté papriky
    • 30 g Hrašky na zahušťování
    • 1000 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • 200 g očištěných brambor
    • 1 špetka majoránky

    Instrukce
     

    Hlíva ústřičná – restování

    • Očištěnou hlívu nakrájíme na kousky.
    • Kousky hlívy orestujeme na oleji.
    • Nakonec osolíme.
    • Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.

    Polévka

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nakrájenou mrkev a celer. Zvolna restujeme.
    • Přidáme polovinu třeného česneku, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
    • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme a přidáme nakrájené brambory na kostičky.
    • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Přidáme zbytek třeného česneku a majoránku.

    Dohotovení

    • Do polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme přejít varem.

    Poznámky

    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření, celý kmín a hořčičné semínko  vytvoří v receptu jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Guláš, Hlíva, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: