Rýžový nákyp s jablky

    Můžete sdílet na:
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Jablka dušená

    • 40 g rozinek
    • 260 g jablek
    • 40 ml citronové šťávy
    • 1 š mleté skořice

    Rýže dušená

    • 160 g rýže
    • 800 ml vody Vodu a sušené mléko můžeme nahradit mlékem
    • 120 g sušeného sójového mléka
    • 120 ml oleje
    • 1 špetka soli
    • 80 g Hrašky Vanilka
    • 80 g krystalového nebo třtinového cukru
    • 2 g přírodního vanilkového aroma
    • olej na vymazání

    Instrukce
     

    Jablka dušená

    • Rozinky spaříme.
    • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
    • Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.

    Rýže dušená

    • Přebranou rýži namočíme do studené vody alespoň na 1 hodinu (nejlépe však přes noc). Pak vodu scedíme.
    • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
    • Rýži zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je rýže poloměkká.
    • Za stálého míchání do vroucí rýže vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Do hotové rýže vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.

    Dohotovení

    • Uvařenou rýži s ovocem rozprostřeme na tukem vymazaný a kokosem posypaný plech. (Můžeme použít i jinou nádobu).
    • Pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 160 °C.

    Poznámky

    Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
    Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.
    Alergeny: 6 Sója
    Klíčové slovo Hraška, Jablka, Kaše, Nákyp, Rýže, Sladké, Vařené, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: