Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nakrájíme na kostičky a uvaříme v páře, nebo podusíme se špetkou soli.
Hotová jablka posypeme skořicí a polijeme citrónovou šťávou.
Rýže dušená
Přebranou rýži namočíme do studené vody alespoň na 1 hodinu (nejlépe však přes noc). Pak vodu scedíme.
Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko a sůl dobře promícháme.
Rýži zalijeme odměřeným množstvím horké vody, přidáme olej a přivedeme k varu, pak oheň ztlumíme a vaříme, až je rýže poloměkká.
Za stálého míchání do vroucí rýže vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme pod pokličkou, až je rýže měkká a Hraška dobře provařená.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Do hotové rýže vmícháme vanilkové aroma, spařené rozinky a dušená jablka.
Dohotovení
Uvařenou rýži s ovocem rozprostřeme na tukem vymazaný a kokosem posypaný plech. (Můžeme použít i jinou nádobu).
Pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 160 °C.
Poznámky
Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.Rýži vaříme s cukrem a olejem. Sladká chuť se provařením stane intenzivnější a hotový pokrm už není potřeba sladit sypáním cukru navrch. Nespotřebujeme ani tolik tuku jako při běžném postupu.Alergeny: 6 Sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!