Krkonošská cibulačka s hlívou ústřičnou

    Můžete sdílet na:
    Krkonošská cibulačka je krajová polévka s hlívou ústřičnou. Zasytí a zahřeje. S opečenými sýrovým tousty se vytvoří dokonalá kombinace.
    Cibule je levná a vždy dostupná zelenina, takže vykouzlit z ní oblíbenou polévku není složité ani drahé. Zahuštění Hraškou přinese na náš talíř výtečnou chuť i mnoho výživných látek a vlákninu.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hlíva ústřičná – restování

    • 100 g hlívy ústřičné (nebo jiných hub)
    • 10 ml oleje
    • 2 g soli

    Polévka

    • 500 g očištěné cibule
    • 7 g česneku
    • 40 g oleje nebo másla
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 30 g mrkve
    • 30 g celeru
    • 30 g Hrašky na zahušťování
    • 1000 ml vývaru nebo vody
    • 8 g soli
    • 8 ml citronové šťávy nebo octa
    • špetka tymiánu

    Bageta

    • 4 plátky bagety
    • 200 g tvrdého sýru

    Instrukce
     

    Hlíva ústřičná – restování

    • Hlívu očistíme a nakrájíme na kousky.
    • Kousky orestujeme na oleji a nakonec osolíme.

    Polévka

    • Cibuli oloupáme a nakrájíme na nudličky.
    • Olej rozehřejeme, přidáme cibuli, osolíme a pod pokličkou zvolna dusíme až cibule pustí vodu a změkne.
    • Odklopíme poklici a za občasného míchání necháme cibuli postupně zkaramelizovat.
    • Vždy když se cibule na dně trochu přichytí, tak pomocí vařečky připečeniny zpět rozmícháme do cibule a její šťávy. Cibule bude postupně tmavnout a zároveň se bude zmenšovat i její objem. Pokud se cibule příliš připeče ke dnu můžeme si pomoci připečeniny uvolnit i malým množstvím vody (lžíce dvě), která se ihned vyvaří).
    • Jakmile bude mít cibule tmavě hnědou barvu přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, muškátový oříšek a vše krátce orestujeme. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme nakrájenou mrkev, celer, a opět orestujeme.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme citronovou šťávu.

    Dohotovení

    • Do hotové polévky přidáme orestovanou hlívu a necháme ji přejít varem.
    • Na plech položíme plátky baget, posypeme strouhaným sýrem a necháme krátce zapéci v troubě.

    Servírování

    • Hotovou polévku servírujeme s opečenou bagetkou se sýrovou krustou.

    Poznámky

    • Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    • Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    • houby
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Cibulačka, Cibule, Hlíva, Houby, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: