Klasické linecké

    Můžete sdílet na:
    Nejen pro vánoční čas. Vejce je nahrazeno Hraškou Vanilka a je přidáno trochu celozrnné mouky, tak aby zůstala zachována chuť cukroví.
    Porce 0
    Kalorií

    Ingredience
      

    Těsto

    • 150 g celozrnné mouky
    • 400 g hladké mouky
    • 200 g moučkového cukru
    • 1 špetka soli
    • 25 g Hrašky Vanilka
    • 300 g másla
    • 1 líže citronové šťávy
    • 12 g vanilkového aroma
    • voda / mléko případně dle potřeby

    Dohotovení

    • oblibená marmeláda

    Instrukce
     

    Příprava těsta

    • Cukr a mouku přesejeme přes jemné síto.
    • Smícháme všechny suché suroviny dohromady.
    • Studené máslo nakrájíme na kousky a přidáme do suché směsi.
    • Ze všech surovin rychle vypracujeme těsto, nejlépe v robotu.
    • Přidáme citronovou šťávu a podle potřeby další tekutinu tak, aby bylo těsto o něco řidší.
      Celozrnná mouka během odležení postupně vstřebává tekutinu. Těsto by po odležení bylo tuhé a špatně by se s ním pracovalo.
    • Těsto necháme v chladnu odpočinout minimálně 1 hodinu, nejlépe přes noc.
    • Odleželé těsto vyválíme na tloušťku cca 3 mm, vypichujeme vybrané tvary, které přeneseme na vymazaný plech.
    • Linecké pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C 10 minut a pak podle barvy ještě dopékáme a otáčíme plechy, aby těsto bylo všude stejně upečené.

    Dohotovení

    • Po vychladnutí slepujeme linecké oblíbenou marmeládou.
    • Je dobré ho nechat pár dní uležet, aby zvlhlo.

    Poznámky

    • Těsto odležením změní svou konzistenci a to díky vyššímu obsahu celozrnné mouky. Proto je lepší udělat těsto při zadělávání trošku řidší než běžně děláte.
    Alergeny: 1 Lepek (pšenice)
    Klíčové slovo Cukroví, Dezert, Hraška, Hraška Vanilka, Linecké, Sladké, Svačina
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: