Sedlácké kroupy

    Můžete sdílet na:
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Kroupy

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 100 g očištěné cibule
    • 7 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 120 g krup
    • 720 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • 1 špetka majoránky

    Zelenina

    • 40 ml oleje
    • 100 g očištěné mrkve
    • 80 g celeru
    • 225 g zelí
    • 60 g rajčat
    • 1 g cukru
    • 4 g soli
    • 1 špetka mletého pepře
    • 40 g mraženého hrášku
    • 40 g očištěné papriky

    Způsob podávání

    • 120 g nastrouhaného tofu nebo sýru
    • 200 g nakládaného okurku

    Instrukce
     

    Kroupy

    • Kroupy namočíme přes noc ve studené vodě.
    • Ráno vodu z krup slijeme.
    • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
    • Smícháme s namočenými kroupami.
    • Kroupy zalijeme horkou vodou, osolíme a zvolna vaříme, až jsou kroupy měkké a voda vydušená. Je důležité kroupy vařit zvolna, neboť tak získáme lahodnou chuť krup. Proto kroupy vaříme ve větším množství vody. Do uvařených krup přidáme majoránku a dobře promícháme.

    Zelenina

    • Na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, celer a zelí.
    • Přidáme nakládaná rajčata, cukr, sůl a krátce orestujeme.
    • Přidáme nakrájenou papriku, mražený hrášek a orestujeme, až se mražená zelenina rozpustí.

    Dohotovení

    • Uvařené kroupy smícháme se zeleninou.
    • Podle potřeby podlijeme vývarem, tak aby podávané jídlo bylo šťavnaté.

    Způsob podávání

    • Servírujeme na talíři spolu s nakládaným okurkem, posypané strouhaným tofu, nebo sýrem a ozdobíme bylinkami.

    Poznámky

    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla. Navíc zvýrazní chuť hub.
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kroupy, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: