Jablková žemlovka

    Můžete sdílet na:
    Žemlovka je tradiční český pokrm. Oproti klasickému receptu, jsou v naší žemlovce vejce nahrazená krémem z Hrašky Vanilka. Krém pečivo a jablka krásně spojí. Žemlovka má vynikající chuť a je velmi výživná. Nikdo by v tomto jídle nehledal hrách.
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Jablka

    • 500 g očištěných jablek 2 velká
    • 50 g rozinek půl sáčku
    • citronová šťáva z jednoho citronu
    • mletá skořice

    Krém

    • 100 g Hrašky Vanilka
    • 100 g třtinového nebo krystalového cukru
    • 100 g sušeného sójového mléka
    • 1000 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.
    • 100 ml slunečnicového nebo kokosového oleje

    Dohotovení

    • olej na vymazání plechu
    • 300 – 500 g veky nebo rohlíků nejlepé celozrnných

    Instrukce
     

    Jablka

    • Jablka očistíme, zbavíme jadřinců, nastrouháme na plátky a pokapeme citronovou šťávou.
    • Rozinky spaříme.
    • Jablka smícháme se spařenými rozinkami, skořicí a citronovou šťávou.
    • Nastrouhaná jablka můžeme nejprve podusit, tím se zkrátí doba zapékání.

    Krém

    • Smícháme Hrašku Vanilka, sušené sójové mléko a cukr.
    • Vodu a olej přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme připravenou směs (Hraška Vanilka, cukr, sůl) a dobře promícháme.
    • Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
    • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec krém důkladně rozmixujeme.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
    • Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
    • Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným krémem, poklademe připravenými jablky a přelijeme krémem.
    • Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme krémem.
    • Pečeme v předehřáté troubě 40 minut při teplotě 160 °C. Jablka můžeme předem podusit, pak se doba pečení zkrátí na 20 minut. Čas propečení je závislý na výšce žemlovky.
    • Před podáváním necháme 15 minut odpočinout, porce se pak lépe krájí.

    Poznámky

    Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
    .
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója
    Klíčové slovo Hraška, Hraška Vanilka, Jablka, Sladké, Vařené, Zdravé vaření, Žemlovka
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: