Žampiónový (hlívový) Stroganoff
Kousky opečených žampionů podávané ve smetanové omáčce, hebké a svěží. Je to opravdová lahůdka pro milovníky jídel z hub.Tím, že omáčka je zahuštěná Hraškou nic neubereme na chuti, ale přidáme na výživnosti.
Ingredience
Hlíva ústřičná
- 600 g žampiónů (hlívy ústřičné) Lze použít i jiné houby.
- 50 ml oleje
- sůl
Omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 40 g očištěné mrkve
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 45 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vývaru nebo vody Vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli jiným mlékem či smetanou
- 4 g soli
- 12 ml octa
- 110 g sušeného sójového mléka
Instrukce
Žampión – restování
- Žampióny nakrájíme na čtvrtky.
- Kousky orestujeme na oleji.
- Nakonec osolíme.
- Hlívu solíme až nakonec restování, rychleji změkne.
Omáčka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme nakrájenou mrkev. Zvolna restujeme.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím horkého vývaru nebo vodou a osolíme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Vmícháme ocet a sušené sójové mléko.
- Necháme přejít varem.
- Vmícháme orestované žampiony.
Poznámky
Stroganoff podáváme obvykle s rýží.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!