Svíčková omáčka
Jídla zahuštěná Hraškou se nikdy neomrzí, protože kromě výtečné chuti získá naše tělo i potřebnou výživu. I tradiční svíčková omáčka připravená bez použití masa a zahuštěná Hraškou je neodolatelná..Svíčková omáčka patří k českým tradičním svátečním jídlům, ale my ji podáváme s opečeným plátkem Cerie nebo tofu ve vegetariánské verzi. Příznivci klasické české kuchyně si hladí bříška.
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 50 g celeru
- 50 g mrkve
- 100 g očištěné cibule
- 1 g Mahá koření
- 12 g plnotučné hořčice
- 2 g cukru
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 500 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 1 ks bobkového listu
- 1 ks nového koření
- 2 ks celého pepře
- 1 špetka tymiánu
- 20 g bio citronu
- 8 g citronové šťávy nebo octa
- 50 g sušeného sójového mléka Můžeme použít jakoukoli smetanu
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme nastrouhaný celer a mrkev.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli a zvolna restujeme do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, cukr, plnotučnou hořčici a orestujeme.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, důkladně omytý citrón nakrájený na plátky a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Před koncem varu vyndáme bobkový list, nové koření, celý pepř a plátky citrónu. Přidáme ocet a sušené sójové mléko a opět krátce povaříme.
- Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.
Poznámky
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!