Zeleninové placičky s bylinkami
Výhodou tohoto receptu je, že můžeme požít jakoukoli zeleninu či bylinky, které zrovna doma máme. Na jaře kopřivy, na podzim rajčata, v zimě dýni či brambory a zelí čerstvé či nakládané.
Ingredience
- 300 g hlávkového zelí, může být i jiná zelenina
- 100 g mrkve
- petrželová nať, pažitka, kopřivy, mladý špenát
- 250 g Hrašky na obalování
- 10 g česneku
- 4 g soli
- 1 špetka majoránky
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g Mahá koření
- 350 ml voda dle potřeby
- olej na smažení
Instrukce
- Zelí a mrkev nastrouháme nahrubo.
- Přidáme Hrašku, třený česnek se solí, mletý pepř, Mahá koření a vše důkladně promícháme.
- Podle potřeby upravíme hustotu těsta přidáním vody nebo Hrašky.
- Těsto by mělo mít konzistenci hořčice.
- Během přípravy placiček těstíčko řídne, proto průběžně upravujeme hustotu přidáváním Hrašky.
- Těsto klademe lžící do horkého oleje, rovnoměrně rozetřeme a zakulatíme, pak smažíme z obou stran dozlatova.
- Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak papírovém ubrousku.
- Placičky jsou správně prosmažené, když mají lahodnou chuť a nejsou cítit po hrachu.
Servírování
- Placičky podáváme s vařenými bramborami, či kaší, dresingem anebo za studena na obložený chléb.
Poznámky
Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla.
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!