Pomazánka s medvědím česnekem

    Můžete sdílet na:
    Medvědí česnek má obrovskou životadárnou sílu a tak ho jíme co nejčastěji. Na jaře čerstvý, na pozdější dobu si ho připravíme do sklenic ve formě pesta nebo ho můžeme zamrazit.
    Většinou se základ na pomazánky připravuje z másla, sýru, majonézy nebo tvarohu. Uvařené hraškové máslo však vykouzlí lehké a výživné pomazánky. Ve spojení s medvědím česnekem je to opravdová pochoutka, obzvlášť pokud je servírována na topince.
    Porce 5 Porcí
    Kalorií

    Ingredience
      

    Hraškové máslo

    • 150 ml slunečnicového oleje
    • 5 g Mahá koření
    • 3 g mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
    • 5 g soli

    Ochucení pomazánky

    • 50 g nakládaných okurek
    • 20 g plnotučné hořčice
    • medvědí česnek podle chuti
    • muškátový oříšek

    Instrukce
     

    Hraškové máslo

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Pomazánku důkladně rozmixujeme a necháme vychladnout.

    Ochucení pomazánky

    • Medvědí česnek očistíme a rozmixujeme spolu s vyšlehaným hraškovým máslem.
    • Přidáme jemně nakrájený nakládaný okurek, hořčici a vše promícháme.
    • Medvědí česnek můžeme do pomazánky přidat jen nakrájený na jemno, není nutné česnek vždy mixovat.
    • Podáváme na pečivu či topince.

    Poznámky

    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu  v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a bude se i méně připalovat.
    Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Mahá koření v jídle dělá dobrou chuť a podporuje naše trávení.
    Alergeny: 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Medvědí česnek, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: