Kedlubnové zelí
Mladé kedlubny jsou šťavnaté, křehké a přirozeně sladké. Zahuštěním Hraškou připravíme lahodné, výživné jídlo. Nejdříve si uvaříme Hrašku a nastrouhanou kedlubnu přidáme nakonec, aby se dlouho nevařila.
Ingredience
Kedlubna
- 500 g kedlubny
Bešamel
- 1 g celého kmínu
- 40 ml oleje
- 100 g očištěné cibule
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 g cukru
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 320 ml vývaru nebo vody
- 6 ml octa podle chuti
- 4 g soli
Instrukce
Kedlubna
- Očištěné a oloupané kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle.
Bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
- Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, mletý pepř, cukr a orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vývarem, přidáme sůl a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Pět minut před koncem varu přidáme nastrouhanou kedlubnu a povaříme, až je kedlubna měkká.
- Nakonec přidáme ocet a necháme přejít varem.
- Používáme namísto klasického bílého zelí.
Poznámky
Alergeny: 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!