Kedlubny plněné bešamelem z Hrašky s žampiony

    Můžete sdílet na:
    Zlatavá krusta sýru rozpečeného na povrchu promění obyčejné jídlo v lahůdku.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Kedlubny

    • 4 větší kedlubny

    Bešamel z Hrašky s žampiony

    • 100 g žampionů
    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 2 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 50 g Hrašky na zahušťování
    • 400 ml vývaru nebo vody
    • 2 g soli
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 10 g česneku
    • 100 g rajčat
    • 80 g sójového sušeného mléka Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.
    • 50 g mraženého hrášku
    • petrželová nať
    • 200 g sýru na strouhání

    Instrukce
     

    Příprava kedluben

    • Kedlubny oloupeme (můžeme je připravovat i neoloupané) a přepůlíme .
    • Půlky kedluben vložíme do vařící, osolené body a uvaříme do poloměkka.
    • Uvařené půlky kedluben vydlabeme.

    Příprava žampionů

    • Žampiony nakrájíme na plátky o krátce orestujeme na oleji, pak osolíme.

    Příprava bešamelu z Hrašky

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Vmícháme sušené sójové mléko, a necháme vše přejít varem.
    • Přidáme žampiony, drobně nakrájená rajčata, mražený hrášek a dobře promícháme.

    Dohotovení

    • Předehřejeme troubu na 160 °C.
    • Sýr nastrouháme.
    • 3/4 nastrouhaného sýru smícháme s nádivkou. 1/3 sýru odložíme stranou.
    • Půlky kedluben naplníme nádivkou a vložíme do vymazaného pekáčku.
    • Kedlubny pečeme 20 minut při teplotě 160 °C. Pak posypeme zbylou částí strouhaného sýru a ještě dopečeme.
    • Povrch kedluben musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!

    Poznámky

    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
    Alergeny:  6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kedluben, Mahá koření, Pečené, Slané, Zahuštěné, Žampiony, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: