Květák po toskánsku
Zapečený květák se sušenými rajčaty, sýrem a bešamelem z Hrašky je neodolatelně chutný, svěží a přitom i výživný.
Ingredience
Květák
- 500 g květáku
- 20 ml oleje
- sůl
Hraška bešamel
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 60 ml oleje
- 2 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 1 špetka muškátového oříšku
- 50 g Hrašky na zahušťování
- 400 ml vývaru nebo vody
- 4 g soli
- 4 g citronové šťávy – dle chuti
Zelenina
- 20 ml oleje
- 100 g červené cibule
- 100 g čerstvých rajčat
- 50 g sušených rajčat
- sůl
Dohotovení
- bazalka
- 200 g sýru typu čedar
- petrželová nať
Instrukce
Květák
- Květák zbavíme listů, omyjeme a rozebereme na růžičky.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Růžičky květáku promícháme v míse s olejem a solí a dáme na plech.
- Plech vložíme do trouby a pečeme 20 minut, až je květák měkký. Doba pečení je závislá na velikosti růžiček.
- Na zapékání můžeme použít i květák uvařený ve vodě. Pečený květák dodává pokrmu výraznější chuť.
Hraškový bešamel
- Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a na něm orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme Mahá koření, mletý pepř a vše krátce orestujeme.
- Přidáme Hrašku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme do bešamelu citronovou šťávu.
- Nakonec bešamel rozmixujeme dohladka.
Zelenina
- Červenou cibuli, čerstvá i sušená rajčata nakrájíme na nudličky.
- Krátce orestujeme na oleji a osolíme.
Dohotovení
- Sýr nastrouháme.
- Upečený květák vložíme do vymazané pečící formy.
- Smícháme 3/4 nastrouhaného sýru, zeleninovou směs, bazalku a bešamel.
- Květák v zapékací formě pokryjeme touto směsí.
- Pečeme 25 až 30 minut, podle velikosti zapékací mísy, až povrh zezlátne.
- Nakonec posypeme zbylou částí strouhaného sýru a sýr necháme rozpustit.
- Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Poznámky
Zapékané jídlo se skládá z různých směsí. Je důležité, aby byla při zapékání každá směs dobře vychucená, takovým způsobem, že se všechny chutě vzájemně propojí a vytváří harmonický celek.
Alergeny: 7 Mléko, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!