Hraška jako náhrada vajíček – kde všude můžeme použít Hrašku namísto vajíček.
Místo trojobalu, na zapékání i do těsta
Hraška na obalování
Mnoho lidí hledá možnost, jak při vaření a pečení nahradit vajíčka. Je to většinou z důvodů alergie, vysokého cholesterolu, diety nebo veganského životního stylu.
V mnoha pokrmech nám vajíčka pomůže nahradit Hraška. Má skvělé vlastnosti a vysokou výživovou hodnotu.
Nejenom že nám pomůže vejce nahradit, ale dokáže do našeho jídelníčku včlenit hrách. Při pravidelném zařazování Hrašky získává naše tělo významné množství draslíku, železa, zinku a vlákniny.
Hraška na obalování nám poslouží, když chceme obalovat řízky.
Těstíčko připravíme jednoduše smícháním Hrašky s vodou. Není potřeba přidávat vajíčka. Těstíčko z Hrašky je rychle přichystáno a skvěle chutná. Kousky zeleniny stačí v těstíčku namočit a vkládat do rozpáleného oleje.
Hraška na zahušťování
Vejce při zapékání nám pomůže nahradit bešamel z Hrašky. Hrašku stačí smíchat s vodou a 20 minut povařit. Bešamel z Hrašky svojí chutí uspokojí i náročné strávníky. Má lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu.
Oceníme jej při přípravě lassagní, gratinovaných pokrmů a nákypů.
Z Hrašky připravíme i velmi chutný základ na majonézy a dresingy.
Hraška Vanilka
Hraška Vanilka je unikátní směs, která velmi dobře nahradí vejce v palačinkách a moučnících.
1 vejce = 20 g Hrašky Vanilka (1 polévková lžíce) + 40 ml vody.
Hraška zvyšuje výživovou hodnotu moučníků, zlepšuje soudržnost těsta a usnadňuje jeho zpracování. Tyto vlastnost oceníme především při používání bezlepkové a celozrnné mouky.
Hraška ale v těstech nenahradí našlehané bílky.
Při přípravě sladkých nákypů a žemlovek nám bešamelová omáčka z Hrašky Vanilka pomůže skvěle nahradit vajíčka.
Hrašku 20 minut povaříme v mléce (i rostlinném), pak smícháme s rýží, či těstovinami. Nebo ji použijeme na přípravu žemlovky a nákypů a dáme zapéci. Po upečení necháváme nákypy chvíli odstát, pak se nám krásně krájí a porcují.
Bublanina
Nejoblíbenější moučník s ovocem
V létě dozrává spousta ovoce. Můžeme si jej užít čerstvé, ale i jako součást moučníků a dezertů. Velmi oblíbené jsou bublaniny. Rychlé, snadné a plné ovoce. Znáte snad jednodušší a vděčnější moučník než právě bublaninu? Nejlépe samozřejmě chutná s ovocem čerstvým, ale během roku můžeme použít i zavařené či mražené.
Bublanina je jemná a nadýchaná. Na té naší si moc pochutnáte. Přidali jsme do těsta trochu celozrnné mouky a strouhaného kokosu, tím jsme zvýšili výživnou hodnotu, ale současně nenarušili nadýchanost moučníku.
Vajíčka jsme v receptu úspěšně nahradili Hraškou Vanilka.
Autorka receptů a norem pro vegetariány, vegany, Wellness gastronomii.
Autorka produktu Hraška a Maha koření.