Jak nahradit vajíčka Hraškou
Zdravá náhrada vajec
Mnoho lidí hledá možnost, jak při vaření a pečení nahradit vajíčka. Je to většinou z důvodů alergie, vysokého cholesterolu, diety nebo veganského životního stylu.
V mnoha pokrmech nám vajíčka pomůže nahradit Hraška. Má skvělé vlastnosti a vysokou výživovou hodnotu. Nejenom že nám pomůže vejce nahradit, ale dokáže do našeho jídelníčku včlenit hrách. Při pravidelném zařazování Hrašky získává naše tělo významné množství draslíku, železa, zinku a vlákniny.
Obalování bez vajec
Hraška na obalování nám poslouží, když chceme obalovat řízky.
Těstíčko připravíme jednoduše smícháním Hrašky s vodou. Není potřeba přidávat vajíčka. Těstíčko z Hrašky je rychle přichystáno a skvěle chutná. Kousky zeleniny stačí v těstíčku namočit a vkládat do rozpáleného oleje.
Obalujeme naslano v Hrašce na obalování, nasladko obalujeme v Hrašce Vanilka. Naslano lze obalovat i v Hrašce na zahušťování, ale je nutné ji dochutit.
Zapékání (gratinování) bez vajec
Vejce při zapékání nám pomůže nahradit bešamel z Hrašky. Hrašku stačí smíchat s vodou a 20 minut povařit. Bešamel z Hrašky svojí chutí uspokojí i náročné strávníky. Má lahodnou chuť, krémovou hladkost a vysokou výživovou hodnotu.
Bešamel můžeme zjemnit přidáním konvenčního nebo rostlinného mléka či smetany.
Oceníme jej při přípravě lassagní, zapékaných pokrmů, nádivek a nákypů.
Výjimkou je recept na Maďaské brambory, kde bešamel z Hrašky nepřipravujeme předem, ale syrové brambory zapékáme s Hraškou – viz recept.
Vánoční cukroví a palačinky bez vajec
Hraška Vanilka je unikátní směs, která velmi dobře nahradí vejce v palačinkách a moučnících.
1 vejce = 20 g Hrašky Vanilka (1 polévková lžíce) + 40 ml vody.
Hraška zvyšuje výživovou hodnotu moučníků, zlepšuje soudržnost těsta a usnadňuje jeho zpracování. Tyto vlastnost oceníme především při používání bezlepkové a celozrnné mouky.
Hraška ale v těstech nenahradí našlehané bílky.
Bešamelová omáčka bez vajec
Při přípravě sladkých nákypů a žemlovek nám bešamelová omáčka z Hrašky Vanilka pomůže skvěle nahradit vajíčka.
Hrašku 20 minut povaříme v mléce (i rostlinném), pak smícháme s rýží, či těstovinami. Nebo ji použijeme na přípravu žemlovky a nákypů a dáme zapéci. Po upečení necháváme nákypy chvíli odstát, pak se nám krásně krájí a porcují.