Obalované květy bezu – kosmatice

    Můžete sdílet na:
    Začátkem léta kvete poměrně krátce bez. Láká svou chutí, ale i léčivými vlastnostmi. Oblíbeným receptem je smažený bezový květ v těstíčku.
    Obalovaný bez můžeme polít rozpuštěným medem, posypat skořicí a podávat ho jako dezert, či si ho připravit na slano k obědu jako řízek s vařenými bramborami a salátem.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Náhrada vajec, Sport, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
      

    Obalovaný bez sladká verze

    • 200 g Hrašky Vanilka
    • 280 ml vody nebo mléka Těstíčko zadělané s mlékem je lahodnější.
    • květy bezu se stopkou
    • moučkový cukr se skořicí či agáve sirup na posypaní/polití při servírování
    • olej na smažení

    Obalovaný bez slaná verze

    Instrukce
     

    Příprava

    • Příprava sladké či slané verze je podobná. Na sladkou verzi použijeme Hrašku Vanilka na slanou verzi použijeme Hrašku na obalování.
    • Hrašku pomocí mixéru rozmícháme s vodou či mlékem na těstíčko hustoty řidší hořčice.
    • Konzistence těstíčka se během smažení mění, proto ji sledujeme a podle potřeby upravujeme.
    • Květy bezu necháme po utržení chvíli ležet, aby z nich mohl vylézt hmyz.
    • Jednotlivé květy držíme za stopku a namáčíme v těstíčku. Těstíčko necháme okapat a pak vkládáme do rozpáleného tuku tak, aby květy byly ponořené.
    • Smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě tuku.
    • Po vyndání necháme přebytečný tuk okapat na sítku a pak na papírovém ubrousku.
    • Těstíčko je správně prosmažené, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Obalený bez servírujeme ještě teplý. Při servírování jej můžeme posypat moučkovým cukrem se skořicí či polít sirupem nebo rozpuštěným medem.
    • Slanou verzi servírujeme s pikantním dipem a vařenými brambory.

    Poznámky

    Teplota tuku: Správnou teplotu tuku vyzkoušíme vkápnutím těstíčka, které musí ihned vyplavat na hladinu. Obalený kousek se pak nepřilepí ke dnu a nenasákne tuk. Při nízké teplotě může těstíčko stéci a přilepit se na dno nádoby. Kousky do tuku vkládáme postupně tak, aby teplota tuku neklesla. Celý článek o správném smažení najdete zde.
    Zbytek těstíčka můžeme zpracovat podle receptu na Hrašenky. Pouze místo zeleniny použijeme ovoce, např. jablka.
    Alergeny: Žádné
    Klíčové slovo Černý bez, Hraška, Obalování, Smažení, Vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept? jak vám chutnalo! Dejte nám vědět v komentáři:
    Subscribe
    Upozornit na
    guest
    0 Komentáře
    Nejstarší
    Nejnovější Most Voted
    Inline Feedbacks
    View all comments