Tisk
Šťavnaté plátky z Cerie
Šťavnatý plátek je velmi oblíbené jídlo v klasické kuchyni. Cerie umožní jeho vegetariánskou verzi a kombinace sójové omáčky a třeného česneku vyzdvihne jeho chuť.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 200 g Cerie v prášku
- 180 ml vody nebo vývaru
- 20 ml oleje
- 5 g česneku
- 1/2 g Mahá koření
Instrukce
Míchání Cerie:
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
- Příprava Cerie v troubě:Z hotového těsta vytvarujeme plátky, které klademe vedle sebe na vymazaný plech. Plech vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a pečeme 10 minut až mají plátky zapečený povrch. Plátky zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, nať, česnek a vaříme v troubě 40 minut. Do vody můžeme přidat i kořenovou zeleninu. Získaný vývar můžeme použít při přípravě omáčky.
- Zapečené plátky Cerie můžeme povařit i v hrnci.
- Ochucení plátků z Cerie:Podle tipu pokrmu dochutíme uvařené plátky z Cerie jednou z níže uvedených omáček.
- Ceriové plátky můžeme připravit rovněž tak, že Cerii uvaříme v celku. Pak nakrájíme na plátky. jednotlivé plátky osmahneme na oleji a pak zalijeme jednou z níže uvedených omáček.
- Omáčka základní česneková:Použijeme sójovou omáčku, vývar a třený česnek.Sojovou omáčku naředíme vývarem, tak aby byla přiměřeně slaná a přidáme třený česnek.Všechny suroviny smícháme a promícháme s opečenou Cerií.Omáčka zázvorová:Použijeme sójovou omáčku, vývar a čerstvý strouhaný zázvor.Zázvor nastrouháme na jemno, smícháme se sojovou omáčkou a vývarem. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.Omáčka s oreganem nebo bazalkou:Použijeme olej , Mahá koření, třený česnek, sladkou papriku, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano.Na oleji krátce zpěníme Mahá koření a třený česnek, po chvíli přidáme sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Přidáme rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano. Vše necháme krátce přejít varem. Omáčku promícháme s opečenou Cerii.
Poznámky
Podáváme např. s bramborem a zeleninovým salátem.
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat čínu, guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója