Knedlíky a omáčky v české kuchyni

    Můžete sdílet na:

    Knedlíky a omáčky v české kuchyni

    Knedlík je nevinný, omáčka za nic nemůže

    „Výživový poradci hledají řešení mezi ANO a NE.
    Správně položená otázka však zní: JAK?“.
    Jaroslav Škvařil
    odborník na výživu

    Je škoda, že knedlíky a omáčky jsou ze současného jídelníčku vytlačovány, přestože jsou to jídla charakteristická pro českou kuchyni.
    Mnozí současní zastánci zdravé výživy považují knedlíky a omáčky za nezdravá jídla, která přinášejí do těla hlavně kalorie.
    Je důležité zamyslet se nad surovinami, ze kterých jsou připravovány. Pokud použijeme do knedlíků a na zahuštění omáček bílou mouku, pak bude nutriční hodnota těchto pokrmů opravdu velmi nízká. Stačí ale zaměnit suroviny a získáme kvalitní pokrmy.
    Při přípravě knedlíků můžeme část bílé mouky nahradit moukou celozrnnou. Tím si knedlík zachová svoji nadýchanost a stane se chutnější a výživnější. Kdybychom na přípravu použili 100 % celozrnné mouky, knedlík by mohl být pro běžnou populaci příliš nezvyklý a těžký. Podobně i omáčky a guláše můžeme namísto běžně používané bílé mouky zahustit Hraškou, nebo rozmixovanými uvařenými obilovinami či luštěninami. Právě omáčky jsou ideální pokrm, do kterého můžeme „schovat“ mnoho zdravého a dobrého, aniž bychom „provokovali“ naše bližní. Hodně lidí má problémy s trávením, ale správně provařené omáčky jsou velmi dobře stravitelné.
    Na takto připravených pokrmech si můžeme pochutnávat po celý rok. V jídle budeme mít hodně vlákniny, živin a bílkovin.
    A právě Hraška nám umožňuje zdravěji vařit tradiční česká jídla.

    Vyzkoušejte naše oblíbené recepty:

    Moderní svíčková

    Segedinský guláš s Cerií

    Segedinský guláš s tofu

    Můžete sdílet na: