Segedín

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo: Guláš, Hraška, Hraška na zahuštování, Mahá koření, Segedín, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

Omáčka na paprice

  • 1 g Kmín celý
  • 1 špetka Hořčice bílá celá
  • 40 g Olej
  • 120 g Cibule očištěná
  • 10 g Česnek
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 6 g Paprika sladká
  • 160 g Zelí kysané
  • 30 g Hraška na zahuštování
  • 440 ml Vývar nebo voda
  • 6 g Sůl
  • 50 g Sójové mléko sušené

Pečené tofu

  • 280 g Tofu marinované nebo uzené
  • Olej
  • 40 ml Vývar
  • 3 g Česnek třený
  • 4 g Sójová omáčka

Instrukce

Omáčka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme kysané zelí a krátce ho orestujeme. (Pokud je zelí nakrájené na velké kusy, překrájíme ho nadrobno.)
  • Přidáme HRAŠKU a sladkou papriku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Vmícháme sušené sójové mléko a necháme ho přejít varem.

Opečené tofu

  • Na oleji opečeme tofu nakrájené na kostky.
  • Tofu zalijeme směsí vývaru, česneku a sójové omáčky.
  • Tekutinu necháme odpařit.

Servírování

  • Před podáváním tofu smícháme s omáčkou.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru