Segedín kousky opečeného tofu

Ing. Eliška Škvařilová
Segedínský guláš je jídlo, které pochází z Maďarska. My jsme ho zahustili Hraškou a tak jsme zvýšili jeho výživnou hodnotu, ale jeho charakteristická chuť šťavnatého kysaného zelí a papriky mu zůstala. Místo masa podáváme s opečenými kousky tofu.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Omáčka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 g oleje
  • 120 g očištěné cibule
  • 10 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 6 g sladké papriky
  • 160 g kysaného zelí
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 440 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 50 g sušeného sójového mléka můžeme nahradit jakýmkoli mlékem

Pečené tofu

  • 200 g tofu uzeného tofu
  • 40 g oleje
  • 50 ml vývaru
  • 10 g třeného česneku
  • 10 g sójové omáčky

Instrukce
 

Omáčka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a sladkou papriku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Před koncem varu vmícháme kysané zelí. Pokud je nakrájené na velké kusy, nejdříve je nakrájíme nadrobno.
  • Vmícháme sušené sójové mléko a necháme ho přejít varem.

Opečené tofu

  • Tofu nakrájíme na kostky.
  • Na oleji opečeme tofu nakrájené na kostky.
  • Smícháme vývar, třený česnek, sójovou omáčku a směsí zalijeme opečené tofu.

Servírování

  • Na talíři vkládáme opečenou fofu do hotové omáčky, tak si zachová plnou chuť.
  • Podáváme s knedlíkem či pečivem

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 lepek, 6 Sója, 10 Hořčice. 
Klíčové slovo Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Segedín, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru