Proč je dobré jíst jarní bylinky?
Sluneční paprsky prohřály zem, a už se navzdory všemu klubou první rostlinky na svět. V jarní trávě najdete bylinky, které se dají dobře využít v naší kuchyni.
Jsme zvyklí měřit sílu potravin pomoci laboratorních tabulek, podle vysokého obsahu vitamínů a minerálů, ale jarní bylinky mají ještě jinou sílu. Krásně o tom píše Otomar Dvořák ve své knize Magická kuchařka – Čarování v kuchyni.
…Jarní zeleň má v sobě ještě další energii, kterou už nelze vyjádřit chemickým rozborem. Jen se podívejme na tu úžasnou sílu, s jakou křehký stonek dokáže prorazit ztvrdlou hlínou, kamením nebo dokonce betonovým chodníčkem či uválcovaným asfaltem cesty. Později už svou energii věnuje květům a plodům, ale v časném jaru je ještě každý lísteček obalen zvláštní aurou…
Bylinky nám předávají právě tuto sílu, kterou v sobě určitě nemá zelenina zakoupená v supermarketech.
Brzy zjara vyráží na povrch mladá kopřiva, popenec, mladé lístky pampelišek, sedmikráska, fialka, jetel, jitrocel, ptačinec žabinec a oblíbený medvědí česnek. Důležité je sbírat hlavně mladé lístky a květy na čistých místech.
Pokud naše rodiny nejsou zvyklé na osobitou chuť bylinek, přidáváme je do jídla v malém množství. Dobře jejich chuť překryje špenát, proto je to velmi dobré spojení: bylinky a špenát.
Tipy na použití jarních bylinek v našem jídelníčku
– z mladých lístečků a květů připravujeme čaj zalitím horkou vodou.
– rozmixujeme s ovocem do smoothie
– přidáváme do zeleninových salátů, ale sedmikrásky či fialky můžeme přidat i do ovocných salátů
– nakrájíme na drobno a sypeme všude, kde se dá – do polévek, na hlavní jídlo, na obyčejný chléb s máslem či pomazánkou
– přidáváme do nádivek, náplní, pomazánek, karbanátků
– uděláme si pesto
– všechny přebytky usušíme a používáme do čajů anebo do bylinkových solí
– oblíbené je rovněž kopřivy a medvědí česnek nakrájet a dát do mrazáku
Recepty s bylinkami
Špenátové lassagně
Pomazánka s medvědím česnekem
Špenát z kopřiv zahuštěný Hraškou
Zeleninové ragú s kopřivami (špenátem) s muškátovým oříškem, zahuštěné Hraškou. Hrašková omáčka, kterou vylepšíme smetanou, spolu s orestovanou zeleninkou s nádechem po kopřivách, (neboť je jich tam jen tolik, kolik strávníci uvítají). Omáčka je krémová a lehká, ale přitom výživná a plná bílkovin, vlákniny a minerálů.
Zeleninové placičky s bylinkami k bramborové kaši, podávaný s italským dresingem a salátem nebo za studena na obložený chléb.
Kopřivový (špenátový) nákyp se zeleninovým salátem a pikantním dresingem. Když nám zbude chleba či pečivo, připravíme si z Hrašky a kopřiv či špenátu vynikající slanou žemlovku. Na přípravu nebudeme potřebovat vajíčka, Hraška vše krásně spojí.