Kopřivový (špenátový) nákyp

Ing. Eliška Škvařilová
Bešamel uvařený z Hrašky dodá nákypům lahodnou chuť a jemnost. Na přípravu nebudeme potřebovat ani vajíčka, Hraška vše krásně spojí.
Když nám zbude chleba či pečivo, připravíme si z Hrašky, kopřiv či špenátu vynikající slanou žemlovku.
Při přípravě nákypu můžeme chuť vylepšit přidáním sýru, ale i bez sýru je nákyp výtečný.
Porce 4 porce
Kalorií

Ingredience
  

Kopřivový špenát

  • 500 g kopřiv a špenátu
  • 50 ml oleje
  • 100 g cibule
  • 3 g Mahá koření
  • pepř mletý
  • sůl
  • 20 g česneku

Hraškový bešamel

  • 80 g Hrašky na zahušťování
  • 80 g sušeného sójového mléka
  • 640 ml vody Místo vody a sušeného sójové mléka lze použít jiné živočišné či rostlinné mléko.

Dohotovení

  • olej na vymazání formy
  • 300 g veky nebo rohlíků
  • 200 g strouhaného sýru

Instrukce
 

Kopřivový špenát

  • Použijeme takové množství kopřiv, abychom ve spojení s obyčejným špenátem získali lahodnou chuť pro naše strávníky.
  • Kopřivy spaříme, vodu scedíme
  • Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli dozlatova
  • Přidáme Mahá koření, mletý pepř a chvíli restujeme, dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme spařené a nakrájené kopřivy, špenát, osolíme a chvíli podusíme.
  • Nakonec dochutíme třeným česnekem a muškátovým oříškem

Hraškový bešamel

  • Vodu přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání vsypeme Hrašku a sušené sojové mléko.
  • Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem a přivedeme k varu.
  • Oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Nakonec bešamel důkladně rozmixujeme.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 – 180 °C.
  • Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky.
  • Dno zapékací nádoby vytřeme olejem. Dno vyskládáme plátky veky nebo rohlíků, potřeme připraveným bešamelem, poklademe připraveným špenátem, posypeme strouhaným sýrem a přelijeme bešamelem.
  • Tak postupujeme, až spotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvu tvoří plátky veky, kterou zalijeme bešamelem.
  • Pečeme v předehřáté troubě 30 minut při teplotě 160 °C. Doba pečení je závislá na výšce nákypu v zapékací nádobě.
  • Před podáváním necháme nákyp 15 minut odpočinout, lépe se pak krájí na úhledné porce..

Servírování

  • Podáváme k bramborové kaši, s italským dresingem a zeleninovým salátem nebo za studena na obložený chléb.

Poznámky

Citronová šťáva uchovává svěžest a šťavnatost v jablkách při zapékání.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kopřivy, Nákyp, Slané, Špenát, Vařené, Zdravé vaření, Žemlovka
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
Subscribe
Upozornit na
guest
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru