Lasagne Špenátové

Kuchyně: Bezlepku, Diabetici, Vegetarián
Klíčové slovo: Hraška, Hraška na zahuštování, Lasagne, Mahá koření, pečené, Slané, Špenát, Zahuštěné, Zdravé vaření, Zdraví
Porce: 4 porce
Autor: Ing Eliška Škvařilová

Ingredience

Hraška bešamel

  • 2 g Kmín celý
  • 1 špetka Hořčice bílá celá
  • 40 g Olej
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř mletý
  • 100 g Hraška na zahuštování
  • 600 ml Vývar nebo voda
  • 2 g Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 80 g Sójové mléko sušené Sójové mléko a vodu můžeme nahradit jiným mlékem.

Špenát s cibulkou

  • 1 g Kmín celý
  • 40 g Olej
  • 140 g Cibule očištěná
  • 20 g Česnek
  • 2 g Mahá koření
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 8 g Sůl
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 640 g Špenát mražený

Dohotovení

  • 160 g Těstoviny lasagne
  • 160 g Sýr

Instrukce

Hraška bešamel

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej, Mahá koření a mletý pepř. Zvolna a krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vodou/vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Vmícháme sušené sójové mléko a necháme ho přejít varem.

Špenát s cibulkou

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej a drobně nakrájenou cibuli.
  • Na rozehřátém oleji zvolna orestujeme cibuli do zlatova.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a mletý pepř. Krátce orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme mražený špenát, muškátový oříšek a osolíme.
  • Krátce povaříme, než se špenát rozpustí.

Dohotovení

  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Dno zapékací nádoby potřeme připraveným bešamelem, na něj vyskládáme vrstvu lasagní, potřeme vrstvou špenátu a posypeme nastrouhaným sýrem.
  • Postup opakujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
  • Předposlední vrstva jsou těstoviny a poslední vrstva je bešamel.
  • Lasagne pečeme 60 minut při teplotě 160 °C. Povrch lasagní musí být krásně zlatavý, ale ne spálený!
  • Zapékané pokrmy je dobré po zapečení nechat 20 minut odstát. Při krájení se pak pokrm lépe porcuje.

Poznámky

Pokud použijeme čerstvý špenát – Očištěný a nakrájený špenát přidáme do pokrmu ke konci varu.
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení pokrmu.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 7 Mléko, 10 Hořčice. 
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Nahoru