Kubovy měšce plněné kysaným zelím
Zdá se vám, že měšce plněné kysaným zelím je pracné jídlo? Stačí tento recept jednou vyzkoušet a zjistíte, že tomu tak není.Šťáva zahuštěná Hraškou a Mahá koření dodá jídlu rozměr navíc.
Ingredience
Cerie na přípravu měšců
- 200 g Cerie v prášku
- 200 ml vody nebo vývaru
- 20 ml oleje
- 5 g česneku
- 1/2 g Mahá koření
Náplň do měšců
- 100 g cibule
- 20 ml oleje
- mletý černý pepř
- 1 g Mahá koření
- 200 g kysaného zelí
- 2 kusy sójového párku
Přírodní šťáva k měšcům.
- špetka kmínu
- špetka hořčičného semínka
- 30 ml oleje
- 150 g cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- špetka celého mletého pepře
- špetka chilli
- 5 g sladké papriky
- 3 g dijónské hořčice
- 20 g Hrašky na zahušťování
- 700 ml vývaru či vody
- 3 g soli
Instrukce
Příprava Cerie
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Na přípravu měšců je lépe těsto nechat odležet přes noc v chladnu. S těstem se lépe pracuje a snáze se vytahuje dotenka.
Příprava měšců.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
- Párek nakrájíme na kostičky.
- Pokud je kyselé zelí nakrájené nahrubo, jemně ho nasekáme.Rovněž zelí ochutnáme, aby nebylo příliš kyselé. V tom případě ho propláchneme a přebytečnou vodu vyždímáme.
- Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme nakrájený párek a chvíli restujeme. Nakonec přidáme Mahá koření, mletý černý pepř a ještě chvíli restujeme.
- Smícháme osmahnutou cibuli s kysaným zelím. (Náplň je s osmahnutou cibulí chutnější.)
- Ukrojíme plátek ceriového těsta o váze 80 – 100 g a co nejvíce ho vytáhneme. Doprostřed plátku dáme hromádku kysaného zelí a rukama vytvoříme raneček, který položíme hladkou stranou nahoru.
- Raneček velmi dobře drží, není nutné ho omotávat provázkem či spojovat párátkem, aby se nerozpojil.
- Připravené měšce opečeme za všech stran na oleji na pánvi anebo pokud připravujeme větší množství, můžeme je opéci v troubě na vymazaném plechu při teplotě 180 °C asi 15 minut.
- Opečené měšce podlijeme vývarem, aby byly ponořené a vaříme podle velikosti alespoň 30 – 45 minut.
Příprava šťávy k měšcům
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do hněda drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
- Přidáme dijónskou hořčici a orestujeme.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.
Servírování
- Měšce podáváme s pečenými bramborami, dušenou rýží či knedlíkem, přelité šťávou a doplněné pořádnou porcí zeleninového salátu.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!