Segedín s kousky tofu
Segedínský guláš je jídlo, které pochází z Maďarska. My jsme ho zahustili Hraškou a tak jsme zvýšili jeho výživnou hodnotu, ale jeho charakteristická chuť šťavnatého kysaného zelí a papriky mu zůstala. Místo masa podáváme s opečenými kousky tofu.
Ingredience
Omáčka
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 g oleje
- 120 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 6 g sladké papriky
- 160 g kysaného zelí
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 440 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 50 g sušeného sójového mléka můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
Pečené tofu
- 200 g tofu uzeného tofu
- 40 g oleje
- 50 ml vývaru
- 10 g třeného česneku
- 10 g sójové omáčky
Instrukce
Omáčka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a sladkou papriku a mícháme dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme vodou/vývarem, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Před koncem varu vmícháme kysané zelí. Pokud je nakrájené na velké kusy, nejdříve je nakrájíme nadrobno.
- Vmícháme sušené sójové mléko a necháme ho přejít varem.
Opečené tofu
- Tofu nakrájíme na kostky.
- Na oleji opečeme tofu nakrájené na kostky.
- Smícháme vývar, třený česnek, sójovou omáčku a směsí zalijeme opečené tofu.
Servírování
- Na talíři vkládáme opečenou fofu do hotové omáčky, tak si zachová plnou chuť.
- Podáváme s knedlíkem či pečivem
Poznámky
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 1 lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!