Polévka z jarních bylinek

    Můžete sdílet na:
    Tuto polévku si rozhodně zamilujete. Chutná i vypadá skvěle a navíc je i plná živin. To je i díky naší Hrašce na zahušťování, která se v tomto receptu použije namísto bílé mouky.
    Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    • 1 g celého kmínu
    • 1 g celé bílé hořčice
    • 20 ml oleje
    • 80 g očištěné cibule
    • 7 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka muškátového oříšku
    • 1 špetka mletého pepře
    • 35 g Hrašky na zahušťování
    • 920 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • 1 ks bobkového listu
    • 8 ml citronové šťávy nebo octa
    • 40 g sušeného sójového mléka
    • 1 svazek bylinek

    Instrukce
     

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a bylinky.
    • Polévku rozmixujeme na krém.

    Poznámky

    Bylinky které se dají použít: baby špenát, kopřiva, bršlice, sedmikráska, pampeliška, řebříček, popenec, jahodové a fialkové listí, řepík, medvědí česnek, pažitka, řeřicha, atd. Je jich opravdu mnoho.
    Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
    Pokud vás tento recept zaujal, podívejte se na článek o bylinkách od naší autorky. Najdete v něm dalším tipy, jak jarní bylinky využít.
    Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Hrášek, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: