Pomazánka z dušeného celeru a mrkve

    Můžete sdílet na:
    Celer a mrkev jsou velmi zdravé zeleniny, které obsahují řadu prospěšných minerálů a vitamínů, proto stojí je konzumovat, co nejčastěji. Celerové pomazánky se připravují nejčastěji s majonézou či sýrem, ta naše je připravena s vyšlehaným hráškovým základem, a tím docílíme její jemnosti a vysoké výživové hodnoty.
    Dušený nebo pečený celer oproti syrovému dodá pomazánce na jemnosti.
    Porce 5 porcí
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Hraškové máslo

    • 100 ml slunečnicového oleje
    • 2 g Mahá koření
    • špetka mletého pepře
    • 100 g Hrašky na zahušťování
    • 600 ml vody Můžeme použít vývar.
    • sůl

    Příprava zeleniny

    • 50 ml oleje
    • 60 g cibule
    • 80 g celeru
    • 160 g mrkve

    Ochucení pomazánky

    • 50 g nakládaného okurku
    • 25 g plnotučné hořčice
    • jarní cibulka
    • citronová šťáva podle chuti

    Instrukce
     

    Hraškové máslo

    • Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
    • Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.

    Příprava zeleniny

    • Cibuli nakrájíme najemno a osmahneme na oleji do zlatova.
    • Přidáme nadrobno nastrouhaný celer, mrkev a sůl. Dusíme doměkka.
    • Necháme vychladnout.

    Dokončení pomazánky

    • Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno a vmícháme i s podušenou zeleninou a hořčicí do vyšlehaného hraškového másla. Podle potřeby dochutíme citronovou šťávou.

    Poznámky

    Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
    Alergeny: 9 Celer, 10 Hořčice
    Klíčové slovo Celer, Hraška, Hraška na zahušťování, Mrkev, Pomazánka, Zdraví, Zdravý recept
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: