Věnec z kynutého těsta s trojí nádivkou
Je to náš symbol pro chvíle pohodyVariace kynutého moučníku. Tři nádivky dodají na chuti a pestrosti. Vláčná, jemná dlouho vydrží
Ingredience
Těsto
- 1 g sušeného droždí
- 80 g krupicového cukru
- 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
- 50 g sušeného sójového mléka
- 300 g hrubé mouky
- 300 g celozrnné mouky
- 10 g Hrašky Vanilka
- 2 g soli
- citronová kůra z bio citronu
- 40 ml slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
Náplň maková
- 150 g máku
- 50 g Hrašky Vanilka
- 100 g cukru
- 500 g vody nebo mléka
- 50 g sušeného sójového mléka vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
- 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
- 1 špetka soli
- perníkové koření
- 50 g pikantní marmelády (meruˇkové, višňové. rybízové)
- 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa
Náplň povidlová
- 140 g povidel
- rum nebo voda na zředění povidel, je-li potřeba
Náplň tvarohová
- 250 g tvarohu
- 50 g cukru
- 10 g vanilkového pudingu
- vanilkový extrakt
- citronová šťáva
- citronová kůra z bio citronu
- 1 špetka kurkumy
- 1 špetka soli
Dohotovení
- máslo na vymazání formy
- sekané ořechy na vysypání formy
Instrukce
Postup práce
- Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
- Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
- Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát silný 1 cm do tvaru obdélníku a rozdělíme na tři stejně široké pruhy.
- Každý potřeme jinou nádivkou. Jeden tvarohovou, druhý makovou a třetí povidlovou. Pruhy těsta pečlivě stočíme do závinu tak, aby byly dokonale uzavřeny. Všechny tři záviny spleteme do copánku.
- Kulatou formu nebo hrnec vytřeme máslem a vysypeme sekanými ořechy. Nemáme-li dostatečně velkou formu, upečeme dva menší věnce.
- Copánek přeneseme do formy nebo kastrůlku a stočíme do věnce. Konce pečlivě spojíme k sobě. Doprostřed formy dáme plechový hrneček, který rovněž potřeme máslem a posypeme ořechy. Tak zabezpečíme, že tvar věnce zůstane zachován a zkrátí se i doba pečení moučníku.
- Formu přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout na teplém místě.
- Povrch těsta potřeme vlažným mlékem, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180 0C.
- Pečeme asi 10 minut, pak teplotu ztlumíme a zvolna dopékáme asi 45minut. Doba pečení je závislá na velikosti formy.
- Je-li věnec dostatečně propečený se přesvědčíme vpíchnutím špejle, která musí zůstat po vyndání čistá.
- Věnec necháme ve formě dobře vychladnout.
Příprava nádivek
- Maková nádivka
- Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.
Náplň maková
- Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
- Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
- Vodu s tukem přivedeme k varu.
- Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
- Nádivku necháme vychladnout.
Náplň povidlová
- Všechny ingredience smícháme dohromady a jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.
Náplň tvarohová
- Na náplň použijeme tvaroh balený nikoli z vaničky, ten je příliš řídký. Všechny suroviny smícháme dohromady.
Poznámky
Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!