Věnec z kynutého těsta s trojí nádivkou

    Můžete sdílet na:
     Je to náš symbol pro chvíle pohodyVariace kynutého moučníku. Tři nádivky dodají na chuti a pestrosti. Vláčná, jemná dlouho vydrží
    Porce 1 koláč
    Kalorií

    Ingredience
      

    Těsto

    • 1 g sušeného droždí
    • 80 g krupicového cukru
    • 350 ml vody nebo mléka Vodu a sójové mléko můžeme nahradit jiným mlékem.
    • 50 g sušeného sójového mléka
    • 300 g hrubé mouky
    • 300 g celozrnné mouky
    • 10 g Hrašky Vanilka
    • 2 g soli
    • citronová kůra z bio citronu
    • 40 ml slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla

    Náplň maková

    • 150 g máku
    • 50 g Hrašky Vanilka
    • 100 g cukru
    • 500 g vody nebo mléka
    • 50 g sušeného sójového mléka vodu a sušené sójové mléko můžeme nahradit jakýmkoli mlékem
    • 50 g slunečnicového nebo kokosového oleje nebo másla
    • 1 špetka soli
    • perníkové koření
    • 50 g pikantní marmelády (meruˇkové, višňové. rybízové)
    • 50 g čokolády na vaření nebo 2 lžíce kvalitního kakaa

    Náplň povidlová

    • 140 g povidel
    • rum nebo voda na zředění povidel, je-li potřeba

    Náplň tvarohová

    • 250 g tvarohu
    • 50 g cukru
    • 10 g vanilkového pudingu
    • vanilkový extrakt
    • citronová šťáva
    • citronová kůra z bio citronu
    • 1 špetka kurkumy
    • 1 špetka soli

    Dohotovení

    • máslo na vymazání formy
    • sekané ořechy na vysypání formy

    Instrukce
     

    Postup práce

    • Ze všech surovin zaděláme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu vykynout na teplém místě.
    • Při použití celozrnné mouky zaděláváme těsto o něco řidší, neboť celozrnná mouka má větší nasákavost, než mouka bílá a těsto během kynutí ještě houstne.
    • Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále na plát silný 1 cm do tvaru obdélníku a rozdělíme na tři stejně široké pruhy.
    • Každý potřeme jinou nádivkou. Jeden tvarohovou, druhý makovou a třetí povidlovou. Pruhy těsta pečlivě stočíme do závinu tak, aby byly dokonale uzavřeny. Všechny tři záviny spleteme do copánku.
    • Kulatou formu nebo hrnec vytřeme máslem a vysypeme sekanými ořechy. Nemáme-li dostatečně velkou formu, upečeme dva menší věnce.
    • Copánek přeneseme do formy nebo kastrůlku a stočíme do věnce. Konce pečlivě spojíme k sobě. Doprostřed formy dáme plechový hrneček, který rovněž potřeme máslem a posypeme ořechy. Tak zabezpečíme, že tvar věnce zůstane zachován a zkrátí se i doba pečení moučníku.
    • Formu přikryjeme utěrkou a necháme 20 minut kynout na teplém místě.
    • Povrch těsta potřeme vlažným mlékem, zakryjeme alobalem a vložíme do trouby předehřáté na 180 0C.
    • Pečeme asi 10 minut, pak teplotu ztlumíme a zvolna dopékáme asi 45minut.
      Doba pečení je závislá na velikosti formy.
    • Je-li věnec dostatečně propečený se přesvědčíme vpíchnutím špejle, která musí zůstat po vyndání čistá.
    • Věnec necháme ve formě dobře vychladnout.

    Příprava nádivek

    • Maková nádivka
    • Makovou nádivku můžeme jednoduše připravit tak, že pomletý mák přelijeme vařícím mlékem. Zdravější příprava je, povaříme-li pomletý mák s Hraškou Vanilka, tak získáme hebkou a velmi výživnou nádivku. Je to příklad jak včleňovat luštěniny do našeho jídelníčku. Nikoho nenapadne hledat v pokrmu hrách a naše tělo se raduje.

    Náplň maková

    • Mák nejprve ochutnáme a pak pomeleme.
    • Hrašku Vanilka, cukr, sušené sójové mléko, mletý mák a sůl smícháme dohromady.
    • Vodu s tukem přivedeme k varu.
    • Za stálého míchání vsypeme směs do vroucí vody.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Dochutíme marmeládou, čokoládou či kakaem nebo perníkovým kořením.
    • Nádivku necháme vychladnout.

    Náplň povidlová

    • Všechny ingredience smícháme dohromady a jsou-li povidla hustá, rozředíme je dle potřeby vložnou vodou nebo rumem.

    Náplň tvarohová

    • Na náplň použijeme tvaroh balený nikoli z vaničky, ten je příliš řídký. Všechny suroviny smícháme dohromady.

    Poznámky

    Alergeny: 1 Lepek, 6 sója
     
    Klíčové slovo Hraška Vanilka, Jablka, Kynuté, Mák, Povidla, Sladké, Tvaroh, Vařené, Zdravé vaření
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: