Kubovy měšce plněné kysaným zelím

    Můžete sdílet na:
    Zdá se vám, že měšce plněné kysaným zelím je pracné jídlo? Stačí tento recept jednou vyzkoušet a zjistíte, že tomu tak není.
    Šťáva zahuštěná Hraškou a Mahá koření dodá jídlu rozměr navíc.
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Cerie na přípravu měšců

    • 200 g Cerie v prášku
    • 200 ml vody nebo vývaru
    • 20 ml oleje
    • 5 g česneku
    • 1/2 g Mahá koření

    Náplň do měšců

    • 100 g cibule
    • 20 ml oleje
    • mletý černý pepř
    • 1 g Mahá koření
    • 200 g kysaného zelí
    • 2 kusy sójového párku

    Přírodní šťáva k měšcům.

    • špetka kmínu
    • špetka hořčičného semínka
    • 30 ml oleje
    • 150 g cibule
    • 10 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • špetka celého mletého pepře
    • špetka chilli
    • 5 g sladké papriky
    • 3 g dijónské hořčice
    • 20 g Hrašky na zahušťování
    • 700 ml vývaru či vody
    • 3 g soli

    Instrukce
     

    Příprava Cerie

    • Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se postupně pevnější a tužší.
    • Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Na přípravu měšců je lépe těsto nechat odležet přes noc v chladnu. S těstem se lépe pracuje a snáze se vytahuje dotenka.

    Příprava měšců.

    • Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
    • Párek nakrájíme na kostičky.
    • Pokud je kyselé zelí nakrájené nahrubo, jemně ho nasekáme.
      Rovněž zelí ochutnáme, aby nebylo příliš kyselé. V tom případě ho propláchneme a přebytečnou vodu vyždímáme.
    • Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli do zlatova. Přidáme nakrájený párek a chvíli restujeme. Nakonec přidáme Mahá koření, mletý černý pepř a ještě chvíli restujeme.
    • Smícháme osmahnutou cibuli s kysaným zelím. (Náplň je s osmahnutou cibulí chutnější.)
    • Ukrojíme plátek ceriového těsta o váze 80 – 100 g a co nejvíce ho vytáhneme. Doprostřed plátku dáme hromádku kysaného zelí a rukama vytvoříme raneček, který položíme hladkou stranou nahoru.
    • Raneček velmi dobře drží, není nutné ho omotávat provázkem či spojovat párátkem, aby se nerozpojil.
    • Připravené měšce opečeme za všech stran na oleji na pánvi anebo pokud připravujeme větší množství, můžeme je opéci v troubě na vymazaném plechu při teplotě 180 °C asi 15 minut.
    • Opečené měšce podlijeme vývarem, aby byly ponořené a vaříme podle velikosti alespoň 30 – 45 minut.

    Příprava šťávy k měšcům

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do hněda drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a krátce orestujeme.
    • Přidáme dijónskou hořčici a orestujeme.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Nakonec rozmixujeme ponorným mixérem do hladka.

    Servírování

    • Měšce podáváme s pečenými bramborami, dušenou rýží či knedlíkem, přelité šťávou a doplněné pořádnou porcí zeleninového salátu.

    Poznámky

    Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
    Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
    Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: