Tisk
Příprava Cerie
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 200 g Cerie v prášku
- 180 g vody nebo vývaru
- 20 ml oleje
- 5 g česneku
- 1/2 g Mahá koření
Instrukce
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
- Příprava Cerie v hrnci:Z připraveného těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody tak, aby plaval. Přidáme sůl, bobkový list, nové koření, celý pepř a zvolna vaříme alespoň půl hodiny. Je-li knedlík silnější, prodloužíme dobu varu na 45 minut. Doba varu je delší, protože je potřeba Cerii důkladně provařit, aby byla dobře stravitelná. Uvařenou Cerii nakrájíme na plátky, kostky nebo nudličky.
- Příprava Cerie v troubě:Z hotového těsta vytvarujeme plátky, které klademe vedle sebe na vymazaný plech. Zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, nať, česnek a vaříme v troubě 30 minut. Do vody můžeme přidat i kořenovou zeleninu. Získaný vývar můžeme použít při přípravě omáčky. Zapečené plátky Cerie můžeme povařit i v hrnci.
- Porcování Cerie:Uvařenou Cerii krájíme dle dalšího použití na plátky, kostky či nudličky. Takto nachystanou Cerii můžeme rovnou použít nebo uchovávat v lednici či mrážáku.
- Ochucení Cerie:Podle tipu pokrmu uvařenou Cerii dochutíme. Naporcovanou Ceriii nejdříve ze všech stran osmahneme na oleji a zalijeme jednou z připravených omáček.
- Omáčka základní česneková:Použijeme sójovou omáčku, vývar a třený česnek.Sojovou omáčku naředíme vývarem, tak aby byla přiměřeně slaná a přidáme třený česnek.Všechny suroviny smícháme a promícháme s opečenou Cerií.Omáčka zázvorová:Použijeme sójovou omáčku, vývar a čerstvý strouhaný zázvor.Zázvor nastrouháme na jemno, smícháme se sojovou omáčkou a vývarem. Omáčku promícháme s opečenou Cerií.Omáčka s oreganem nebo bazalkou:Použijeme olej , Mahá koření, třený česnek, sladkou papriku, rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano.Na oleji krátce zpěníme Mahá koření a třený česnek, po chvíli přidáme sladkou papriku. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo. Přidáme rozmixovaná nakládaná rajčata, sůl a oregano. Vše necháme krátce přejít varem. Omáčku promícháme s opečenou Cerii.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat jak čínu, tak guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója