Tisk
Tataráček z Cerie
Tataráček je velmi oblíbené jídlo v klasické kuchyni. Cerie umožní jeho vegetariánskou verzi a kombinace sójové omáčky a dalších ingrediencí vykouzlí dokonalou chuť.Jak si připravit Cerii najdete v článku "Jde to i bez masa"
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Příprava Cerie
- 150 g Cerie v prášku
- 150 ml vody nebo vývaru
- 10 ml oleje
- 5 g česneku
- 1/2 g Mahá koření
Tataráček
- 250 g uvařené Cerie
- 50 g oloupané cibule
- 50 g kyselého okurku
- 50 g plnotučné hořčice
- 50 g kvalitního kečupu
- 50 ml oleje
- 10 g sladké papriky
- 1 g chilli
Instrukce
Míchání Cerie:
- Všechny suroviny smícháme a vypracujeme na hladké těsto. Na přípravu můžeme též použít míchací stroj. Mícháme-li však těsto ve stroji dlouho, stává se pevnější a tužší.
- Těsto necháme alespoň 20 minut odpočinout, tím se všechny suroviny propojí a těsto se stane vláčným. Můžeme nechat odležet i přes noc v chladnu.
Příprava Cerie
- Z hotového těsta vytvarujeme knedlík, který vkládáme do vařící vody, přidáme sůl, nové koření, bobkový list, celý pepř, nať, česnek a vaříme zvolna 40 minut. Do vody můžeme přidat i kořenovou zeleninu. Získáme tak vývar k dalšímu vaření.
- Cerii necháme vychladnout. Můžeme si připravit větší množství Cerie a tu pak mít po ruce a využít k přípravě nejrůznějších pokrmů.
Příprava tataráčku
- Na pánvi rozehřejeme 1/2 odměřeného oleje, přidáme sladkou papriku, chilli a necháme krátce zpěnit.
- Okamžitě zchladíme zbytkem studeného oleje, aby se koření nespálilo a nebylo hořké.
- Připravenou Cerii a nakládaný okurek nastrouháme nebo pomeleme.
- Cibuli nakrájíme najemno a smícháme všechny ingredience.
Servírování
- Tataráček mažeme na topinky. Je zdravější topinky opékat na sucho než na oleji.
Poznámky
Cerii můžeme použít v receptech, kde se používá maso.
Můžeme z ní udělat čínu, guláše, řízky či špízy.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója