Krkonošský houbový kuba

Tisk

Krkonošský houbový kuba

Tradiční vánoční pokrm s houbami.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Hlavní jídlo, Hraška, Hraška na zahušťování, Kroupy, Mahá koření, Slané, Žampiony, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Žampiony

  • 340 g žampionů Jiné houby
  • 40 ml oleje
  • 1 špetka mletého pepře
  • 1 g soli

Kroupy

  • 2 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 220 g očištěné cibule
  • 18 g česneku
  • 2 g Mahá koření
  • 180 g krup
  • 1100 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 1 špetka majoránky

Instrukce

Žampiony – restování

  • Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky.
  • Plátky orestujeme na oleji.
  • Nakonec osolíme.

Kroupy

  • Kroupy namočíme přes noc ve studené vodě.
  • Ráno vodu z krup slijeme.
  • Do prázdného hrnce vsypeme kmín celý a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření a vše krátce orestujeme.
  • Smícháme s namočenými kroupami.
  • Kroupy zalijeme horkou vodou, osolíme a zvolna vaříme, až jsou kroupy měkké a voda vydušená. Je důležité kroupy vařit zvolna, neboť tak získáme lahodnou chuť krup. Proto kroupy vaříme ve větším množství vody. Do uvařených krup přidáme majoránku a dobře promícháme.

Dohotovení

  • Uvařené kroupy smícháme s orestovanými žampióny.

Poznámky

Houbového kubu podáváme s nakládanou okurkou.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla. Navíc zvýrazní chuť hub.
Alergeny: 10 Hořčice
Categories: Houby
X