Tisk
Fazolky na smetaně
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Omáčka na paprice
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 g oleje
- 85 g očištěné cibule
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 30 g Hrašky na zahušťování
- 450 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 8 g octa
- 60 g sušeného sójového mléka
- 300 g fazolových lusků
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Bešamel z Hrašky občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Pokud chcete, aby omáčka byla hladká, tak ji můžete v této fázi rozmixovat dohladka.
- Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a mražené fazolové lusky.
- Pokud jsou fazolové lusky dlouhé, překrájíme je na menší kousky.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.