Fazolky na smetaně

Tisk

Fazolky na smetaně

Kuchyně Bezlepku, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Fazolky, Fazolky na smetaně, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Omáčka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Omáčka na paprice

  • 1 g celého kmínu
  • 1 špetka celé bílé hořčice
  • 40 g oleje
  • 85 g očištěné cibule
  • 5 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 g cukru
  • 30 g Hrašky na zahušťování
  • 450 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 8 g octa
  • 60 g sušeného sójového mléka
  • 300 g fazolových lusků

Instrukce

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
  • Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkou vodou/vývarem, osolíme přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Bešamel z Hrašky občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Pokud chcete, aby omáčka byla hladká, tak ji můžete v této fázi rozmixovat dohladka.
  • Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a mražené fazolové lusky.
  • Pokud jsou fazolové lusky dlouhé, překrájíme je na menší kousky.

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice.
X