Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami

Tisk

Máslové fazole v okurkové omáčce s těstovinami

Hraška nám zahustí omáčku a tak získáme krémovou smetanovou omáčku jemně nakyslé chuti po nakládaných okurkách. A máslová fazole je superpotravina, která by měla mít místo v našem jídelníčku.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Fazole, Hraška, Hraška na zahušťování, Luštěnina, Mahá koření, Okurky, Slané, Zdravé vaření, Zdraví, Zelenina
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Fazole

  • 80 g bílých máslových fazolí
  • 1 ks bobkového listu
  • 2 ks celého nového koření

Okurky nakládané

  • 70 g nakládaných okurek
  • 20 ml oleje

Omáčka

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 80 g očištěné cibule
  • 5 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 2 g cukru
  • 15 g mrkve
  • 15 g celeru
  • 15 g petržele
  • 1 špetka mletého muškátového oříšku
  • 1 špetka mletého pepře
  • 32 g Hrašky na zahušťování
  • 440 ml vývaru nebo vody
  • 8 ml citronové šťávy nebo octa
  • 8 g soli
  • 1 špetka tymiánu
  • 1 špetka kurkumy
  • 60 g sušeného sójového mléka

Instrukce

Fazole

  • Fazole přes noc namočíme do studené vody.
  • Ráno vodu slijeme a uvaříme v čisté vodě doměkka spolu s bobkovým listem a novým kořením.

Okurky nakládané

  • Na oleji orestujeme na kostičky nakrájené nakládané okurky.

Omáčka

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme třený česnek, Mahá koření, cukr, nastrouhanou kořenovou zeleninu, muškátový oříšek, mletý pepř a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme vývarem, osolíme, přidáme citronovou šťávu a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme tymián, sušené sójové mléko, rozmixujeme dohladka a krátce povaříme.

Dohotovení

  • Do hotové omáčky vložíme uvařené fazole, orestované okurky a necháme přejít varem.

Poznámky

Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója, 9 Celer, 10 Hořčice
X