Tisk
Pečený květák s paprikovou omáčkou
Pečený květák s paprikovou omáčkou je opravdová lahůdka. Navíc se Hraška postará, aby tato delikatesa byla i výživná.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 špetka celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 10 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g cukru
- 45 g Hrašky na zahušťování
- 20 g mleté papriky
- 600 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka muškátového oříšku
- 6 g soli
- 8 ml citronové šťávy – podle chuti
- 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit smetanou.
Instrukce
Květák
- Květák zbavíme listů, rozebereme na růžičky a umyjeme.
- Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Květákové růžičky položíme na vymazaný plech, potřeme olejem a posolíme.
- Pečeme asi 20 minut do měkka. Občas růžičky obrátíme a zkontrolujeme, zda se květák nepřipaluje.
Omáčka
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej a nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme ji zvolna do zlatova.
- Přidáme Mahá koření, třený česnek, mletý pepř, cukr, mletou papriku a krátce vše orestujeme. Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku a mícháme ji dohladka až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Omáčku občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Před koncem varu přidáme ocet nebo citronovou šťávu a sušené sójové mléko či smetanu.
- Nakonec omáčku rozmixujeme do hladka.
- Na talíři přeléváme růžičky pečeného květáku paprikovou omáčkou. Servírujeme s těstovinami, brambory či knedlíkem.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a také se sníží riziko připálení Hrašky.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 Hořčice.
Právě jsem dovařila a super! Ještě k tomu brambory a můžu si nacpat pupek. 😁
Květák jsem pekla déle, než 20 minut a ještě jsem ho na pár minut přikrila víkem.
Recept parádní, určitě budu vařit často.
Děkuji. ❤️
Mockrát Vám děkujeme za zpětnou vazbu. Potěšilo nás, že jste s receptem spokojená!
Věřím, že při takovém důkladném pečení se květák přímo rozpadal na jazyku.