Plzeňský guláš z Cerie, zahuštěný Hraškou

Tisk

Plzeňský guláš

Vynikající guláš s chutí i vůní po pivu, vysokou výživnou hodnotou a dokonalou chutí.
Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Cerie, Guláš, Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

Ceria

Guláš

  • 1 g celého kmínu
  • 1 g celé bílé hořčice
  • 40 ml oleje
  • 120 g očištěné cibule
  • 5 g česneku
  • 1 g Mahá koření
  • 1 špetka mletého pepře
  • 2 g krystalového cukru
  • 10 g sladké mleté papriky
  • 60 g nakládaných sekaných rajčat
  • 40 g Hrašky na zahušťování
  • 520 ml vývaru nebo vody
  • 6 g soli
  • 60 ml nealkoholického piva
  • majoránka
  • 3 g petrželové natě

Instrukce

Ceria

  • Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
  • Opečeme Cerii na oleji na pánvi.
  • Smícháme sojovou omáčku a vývar a promícháme s opečenou Cerií.

Příprava guláše

  • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
  • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
  • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
  • Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr, sladkou papriku.
  • Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
  • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
  • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme odměřeným množstvím vývaru či horké vody a osolíme.
  • Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme pivo, majoránku a guláš necháme přejít varem.

Způsob podávání

  • Na talíři klademe opečené kousky Cerie do guláše těsně před podáváním, uchovají si tak svoji chuť i křupavost.
  • Podáváme s houskovým knedlíkem nebo pečivem ozdobené drobně krájenou petrželovou natí.

Poznámky

Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 1 Lepek, 9 Celer, 10 Hořčice.

One Response

  • Pavel Skřivánek napsal:

    Vyzkoušeno. Skvělý recept 👌 Doporučuji 😉✌️

X