Tisk
Plzeňský guláš
Vynikající guláš s chutí i vůní po pivu, vysokou výživnou hodnotou a dokonalou chutí.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Ceria
- 280 g uvařené Cerie Cerii připravíme podle receptu zde.
- 40 ml oleje
- 80 ml voda nebo vývar
- 20 ml sojové omáčky
Guláš
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 120 g očištěné cibule
- 5 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 2 g krystalového cukru
- 10 g sladké mleté papriky
- 60 g nakládaných sekaných rajčat
- 40 g Hrašky na zahušťování
- 520 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 60 ml nealkoholického piva
- majoránka
- 3 g petrželové natě
Instrukce
Ceria
- Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
- Opečeme Cerii na oleji na pánvi.
- Smícháme sojovou omáčku a vývar a promícháme s opečenou Cerií.
Příprava guláše
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr, sladkou papriku.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím vývaru či horké vody a osolíme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme pivo, majoránku a guláš necháme přejít varem.
Způsob podávání
- Na talíři klademe opečené kousky Cerie do guláše těsně před podáváním, uchovají si tak svoji chuť i křupavost.
- Podáváme s houskovým knedlíkem nebo pečivem ozdobené drobně krájenou petrželovou natí.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 1 Lepek, 9 Celer, 10 Hořčice.
Vyzkoušeno. Skvělý recept 👌 Doporučuji 😉✌️