Rajčatová omáčka s kuličkami z Cerie

    Můžete sdílet na:

    Dobrá rajská omáčka patří mezi klasická jídla naší kuchyně. Ta naše je zahuštěná Hraškou, a přidá do omáčky skvělou chuť a vysokou výživnou hodnotu.
    Ceriové kuličky jsou vegetariánská varianta kuliček masových.
    Kuličky z Cerie jsou měkké a šťavnaté, podávané s voňavou rajskou omáčkou, bude jídlo, se kterým určitě uspějete.
    Kuchyně Diabetici, Vegan, Vegetarián
    Porce 4 porce
    Kalorií

    Ingredience
     
     

    Ceriové kuličky

    • 100 g Ceria prášku
    • 100 g uvařených brambor nebo 100 g měkkého chleba či housky bez kůrek
    • 20 g oleje
    • 100 g cibule
    • 5 g česneku
    • špetka Mahá koření
    • 2 g soli
    • 100 ml vody či vývaru

    Rajčatová omáčka

    • 1 g celého kmínu
    • 1 špetka celé bílé hořčice
    • 40 ml oleje
    • 85 g očištěné cibule
    • 20 g mrkve
    • 20 g celeru
    • 5 g česneku
    • 1 g Mahá koření
    • 1 špetka mletého pepře
    • 8 g cukru
    • 400 g čerstvých nebo nakládaných rajčat
    • 40 g Hrašky na zahušťování
    • 500 ml vývaru nebo vody
    • 6 g soli
    • bobkový list
    • nové koření
    • 4 ml citronové štávy /octu

    Instrukce
     

    Ceriové kuličky

    • Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě do měkka a necháme vychladnout.
    • Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno.
    • Nastrouhané brambory můžeme nahradit měkkým chlebem či houskou, kterou rozdrobíme na malé kousky.
    • Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
    • Na oleji dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme třený česnek, mletý pepř, Mahá koření a krátce orestujeme.
    • Nastrouhané brambory nebo rozdrobené pečivo smícháme s orestovanou cibulí, vodou, osolíme a promícháme.
    • Přidáme ceriový prášek a opět promícháme. Můžeme použít i kuchyňský robot, ale nemícháme zbytečně dlouze, neboť pak jsou kuličky příliš tuhé.
    • Z těsta vytvarujeme kuličky, klademe na vymazaný plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 30 minut při teplotě 180°C. Nebo můžeme kuličky opéci ze všech stran na pánvi.
    • Upečené kuličky dáme do vývaru a vaříme ještě 20minut, až jsou důkladně provařené.
      Doba varu závisí na velikosti kuliček a je obdobná jako u masa, protože Cerie je vyrobená z pšeničné bílkoviny.
    • Opečení kuliček před vložením do vývaru má tu výhodu, že se povrch kuliček zatáhne a zpevní, kuličky se pak nerozvaří.

    Příprava omáčky

    • Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
    • Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
    • Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
    • Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
    • Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
    • Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
    • Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme je.
    • Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
    • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
    • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
    • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
    • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
    • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
    • Před koncem varu přidáme bazalku a rozmixujeme omáčku do kladka.

    Způsob podávání

    • Na talíři klademe kuličky z Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť.
    • Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, vařenými brambory nebo rýží.

    Poznámky

    ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:
    Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
    Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
    Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
    Alergeny: 1 Lepek, 9 Celer, 10 Hořčice.
    Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Mahá koření, Rajská omáčka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
    Vyzkoušeli jste tento recept?Dejte nám vědět jak vám chutnalo!
    Můžete sdílet na: