Dobrá rajská omáčka patří mezi klasická jídla naší kuchyně. Ta naše je zahuštěná Hraškou, a přidá do omáčky skvělou chuť a vysokou výživnou hodnotu. Ceriové kuličky jsou vegetariánská varianta kuliček masových. Kuličky z Cerie jsou měkké a šťavnaté, podávané s voňavou rajskou omáčkou, bude jídlo, se kterým určitě uspějete.
Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě do měkka a necháme vychladnout.
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na jemno.
Nastrouhané brambory můžeme nahradit měkkým chlebem či houskou, kterou rozdrobíme na malé kousky.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno.
Na oleji dozlatova orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme třený česnek, mletý pepř, Mahá koření a krátce orestujeme.
Nastrouhané brambory nebo rozdrobené pečivo smícháme s orestovanou cibulí, vodou, osolíme a promícháme.
Přidáme ceriový prášek a opět promícháme. Můžeme použít i kuchyňský robot, ale nemícháme zbytečně dlouze, neboť pak jsou kuličky příliš tuhé.
Z těsta vytvarujeme kuličky, klademe na vymazaný plech a dáme péci do vyhřáté trouby na 30 minut při teplotě 180°C. Nebo můžeme kuličky opéci ze všech stran na pánvi.
Upečené kuličky dáme do vývaru a vaříme ještě 20minut, až jsou důkladně provařené.Doba varu závisí na velikosti kuliček a je obdobná jako u masa, protože Cerie je vyrobená z pšeničné bílkoviny.
Opečení kuliček před vložením do vývaru má tu výhodu, že se povrch kuliček zatáhne a zpevní, kuličky se pak nerozvaří.
Příprava omáčky
Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
Přidáme nastrouhanou mrkev, celer a orestujeme.
Přidáme česnek, Mahá koření, mletý pepř, cukr a vše krátce orestujeme.
Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
Přidáme nakládaná rajčata a orestujeme je.
Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Před koncem varu přidáme bazalku a rozmixujeme omáčku do kladka.
Způsob podávání
Na talíři klademe kuličky z Cerie do omáčky, uchovají si tak svoji chuť.
Podáváme s houskovým knedlíkem, těstovinami, vařenými brambory nebo rýží.
Poznámky
ODKAZ NA RECEPT NA PŘÍPRAVU UVAŘENÉ CERIE:Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.Alergeny: 1 Lepek, 9 Celer, 10 Hořčice.
Vyzkoušeli jste tento recept?Dej nám vědět jak se vám recept podařil připravit!