Tisk
Znojemský guláš
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
Ceria
- 280 g uvařené Cerie Cerii připravíme podle receptu zde.
- 40 ml oleje
- 80 ml voda nebo vývar
- 20 ml sójová omáčka
Guláš
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 40 ml oleje
- 85 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka mletého pepře
- 6 g sladké mleté papriky
- 45 g Hrašky na zahušťování
- 640 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
Restované okurky
- 80 g nakládaných okurek
- 12 ml oleje
Instrukce
Ceria
- Uvařenou Cerii nakrájíme na kostky.
- Opečeme Cerii na oleji na pánvi.
- Smícháme dohromady sójovou omáčkou s vývarem či vodou.
- Směsí zalijeme opečené kousky Cerie.
- Takto upravená Cerie je křupavá, ale přitom šťavnatá.
Příprava guláše
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat. Občas promícháme.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř, chilli a sladkou papriku.
- Krátce orestujeme a dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme odměřeným množstvím vývaru či horké vody a osolíme.
- Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
Restované okurky
- Okurky nakrájíme na nudličky.
- Nakrájené okurky orestujeme na oleji
Způsob podávání
- Na talíři vkládáme Cerii do guláše a každou porci ozdobíme restovanými okurkami.
- Podáváme s knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Poznámky
Celé koření opražené na sucho v hrnci dá jídlu hlubokou chuť a současně podpoří trávení pokrmu. Dáváme vždy ale pozor, abychom koření nespálili.
Proč zaléváme Hrašku horkým vývarem? Při zalití horkým vývarem či vodou se výrazně zkrátí doba přivedení pokrmu k varu a výrazně se sníží riziko připálení Hrašky.
Pokrmy je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Jídlo zahuštěné Hraškou je lahodné a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 1 Lepek, 6 Sója, 10 Hořčice.