Tisk
Kedlubnová polévka kedlubňačka
Kedlubnová polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí jemnou chuť kedluben a výživnou hodnotu Hrašky.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 500 g kedlubny
- 20 ml oleje nebo másla
- 80 g očištěné cibule
- kmínu
- 1 g Mahá koření
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 1200 ml vývaru nebo vody
- 1 špetka mletého pepře
- špetka muškátového ořechu
- sůl Se solí opatrně pokud je vývar osolený.
- špetka kurkumy
- 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit jiným mlékem nebo smetanou.
- citronová šťáva dle chuti
- zelená petrželka na zdobení
Instrukce
Kedlubna
- Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo.
Polévka
- Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a kmín.
- Přidáme nastrouhanou kedlubnu, Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
- Na talíři každou porci posypeme nakrájenou petrželkou.
Poznámky
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 hořčice