Kedlubnová polévka kedlubňačka

Tisk

Kedlubnová polévka kedlubňačka

Kedlubnová polévka zahuštěná Hraškou v sobě snoubí jemnou chuť kedluben a výživnou hodnotu Hrašky.
Kuchyně Bezlepku, Diabetici, Vegan, Vegetarián
Klíčové slovo Hraška, Hraška na zahušťování, Kedlubna, Mahá koření, Polévka, Slané, Zdravé vaření, Zdraví
Porce 4 porce
Kalorií
Autor Ing. Eliška Škvařilová

Ingredience

  • 500 g kedlubny
  • 20 ml oleje nebo másla
  • 80 g očištěné cibule
  • kmínu
  • 1 g Mahá koření
  • 35 g Hrašky na zahušťování
  • 1200 ml vývaru nebo vody
  • 1 špetka mletého pepře
  • špetka muškátového ořechu
  • sůl Se solí opatrně pokud je vývar osolený.
  • špetka kurkumy
  • 100 g sušeného sójového mléka Můžeme nahradit jiným mlékem nebo smetanou.
  • citronová šťáva dle chuti
  • zelená petrželka na zdobení

Instrukce

Kedlubna

  • Kedlubny oloupeme a nastrouháme nahrubo.

Polévka

  • Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli a kmín.
  • Přidáme nastrouhanou kedlubnu, Mahá koření, Hrašku na zahušťování a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
  • Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme kurkumu, muškátový květ a mletý pepř a za stálého míchání přivedeme k varu.
  • Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
  • Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
  • Je důležité vařit pokrm zvolna, nikoliv zprudka, aby se voda zbytečně nevyvařovala, ale současně se vaření nesmí zastavit. Na hladině je stále vidět jemné vlnění.
  • Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
  • Před koncem varu přidáme sušené sójové mléko a citronovou šťávu.
  • Na talíři každou porci posypeme nakrájenou petrželkou.

Poznámky

Polévky je dobré zahušťovat Hraškou místo běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná, výživná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Alergeny: 6 Sója nebo 7 Mléko, 10 hořčice
Categories: Polévky
X