Tisk
Polévka z jarních bylinek
Tuto polévku si rozhodně zamilujete. Chutná i vypadá skvěle a navíc je i plná živin. To je i díky naší Hrašce na zahušťování, která se v tomto receptu použije namísto bílé mouky.
Porce 4 porce
Kalorií
Ingredience
- 1 g celého kmínu
- 1 g celé bílé hořčice
- 20 ml oleje
- 80 g očištěné cibule
- 7 g česneku
- 1 g Mahá koření
- 1 špetka muškátového oříšku
- 1 špetka mletého pepře
- 35 g Hrašky na zahušťování
- 920 ml vývaru nebo vody
- 6 g soli
- 1 ks bobkového listu
- 8 ml citronové šťávy nebo octa
- 40 g sušeného sójového mléka
- 1 svazek bylinek
Instrukce
- Do prázdného hrnce vsypeme celý kmín a hořčičné semínko.
- Zahříváme, až semínka začnou vyskakovat.
- Přidáme olej. Na oleji orestujeme do zlatova drobně nakrájenou cibuli.
- Přidáme třený česnek, Mahá koření, mletý pepř a krátce orestujeme.
- Dáváme pozor, aby se koření nespálilo.
- Přidáme Hrašku na zahušťování a mícháme do hladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkým vývarem, osolíme, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Před koncem varu přidáme ocet, sušené sójové mléko a bylinky.
- Polévku rozmixujeme na krém.
Poznámky
Bylinky které se dají použít: baby špenát, kopřiva, bršlice, sedmikráska, pampeliška, řebříček, popenec, jahodové a fialkové listí, řepík, medvědí česnek, pažitka, řeřicha, atd. Je jich opravdu mnoho.
Polévky je dobré zahušťovat Hraškou namísto běžně používané bílé mouky. Polévka zahuštěná Hraškou je lahodná a současně je zdrojem železa, hořčíku, zinku a vlákniny.
Mahá koření v receptu vytvoří jemnou chuť a podpoří dobré trávení jídla.
Pokud vás tento recept zaujal, podívejte se na článek o bylinkách od naší autorky. Najdete v něm dalším tipy, jak jarní bylinky využít.
Alergeny: 6 Sója, 10 Hořčice