Tisk
Pomazánka z vařené řepy
Červená řepa je považována za velmi zdravou zeleninu. a navíc se z ní dá připravit nejrůznější jídla. Po uvaření a nastrouhání ji smícháme s vyšlehaným Hraškovým základem a lahodná pomazánka je hotová.
Porce 5 Porcí
Kalorií
Ingredience
Hraškové máslo
- 150 ml slunečnicového oleje
- 2 g Mahá koření
- špetka mletého pepře
- 100 g Hrašky na zahušťování
- 600 ml vody Můžeme použít vývar.
- 5 g soli
Řepa
- 300 g červené řepy
Ochucení pomazánky
- 50 g nakládaných okurek
- 25 g plnotučné hořčice
- 30 g jarní cibulky
- citronová šťáva dle chuti
- nastrouhaný křen dle chuti
Instrukce
Hraškové máslo
- Mahá koření krátce orestujeme na oleji. Dáváme pozor, abychom koření nespálili.
- Přidáme Hrašku a mletý pepř a mícháme dohladka, až nemáme žádné žmolky.
- Zalijeme horkou vodou, osolíme a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut pod pokličkou.
- Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se Hraška nepřipaluje.
- Hraška je dobře uvařená, když má lahodnou chuť a není cítit po hrachu.
- Důkladně vyšleháme a necháme vychladnout.
Příprava řepy
- Řepu uvaříme ve slané vodě do měkka.
- Necháme vychladnout, řepu oloupeme a nastrouháme.
- Řepu můžeme rovněž upéct v troubě do měkka a po vychladnutí nastrouhat najemno.
Ochucení pomazánky
- Nakládané okurky a jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
- Smícháme nastrouhanou řepu, nastrouhaný křen, nakládané okurky, cibulku vyšlehané hraškové máslo a podle potřeby dochutíme citronovou šťávou.
Poznámky
Hrašku je dobré vařit přesně podle návodu v titanovém hrnci anebo v hrnci se silným dnem. Promícháním s horkým tukem a následně zalitím horkou vodou nebudeme mít v hraškovém másle žmolky a kaše se bude méně připalovat. Hrašku je důležité v jídle dobře provařit, minimálně 20 minut, aby hrachová mouka byla dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoli mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Alergeny: 10 Hořčice